Wednesday, October 12, 2011

MAsuK hoSpiTaL part 2

Hello hai semua (",) Kita sambung cerita la yek ... Tadi jari dah lenguh tu yang stop jap tu tapi pas pekena biskut kering dengan milo , mata lak ngantuk ... camane tu ??? Tapi xpela aku sambung jela cerita at least xde la aku terus-terusan ngantuk di awal2 pagi nie ... Tadi aku cerita sampai mana ek ??? Jap2 aku cuba ingat balik .... Emmmmmmmmmmmmm ..... baru ingat tadi aku cerita pasal tahap kejakunan aku kan ???? okeyla pas aku mandi tu terus balik ke katil & tengok2 ada bekas ubat & dalam tu 2 biji ubat yang perlu aku makan . Kakak katil sebelah kata tadi nurse letak masa aku tengah mandi . Aku pun amik & telan la ubat tu coz aku tau tu ubat tahan sakit ... Bila dah mandi badan segar la sikit & tiba2 lak rasa rindu kat anak2 . Check top up tengok banyak lagi so aku call la anak aku tanya dia macamane , buat apa , dah makan lum . kaki dah baik belum , adik tengah buat apa .... bla bla bla .... lama gak aku borak dengan anak aku yang sulung coz aku xnak cakap dengan mia coz nanti dia nangis , cian lak kat pengasuh aku nak kena pujuk lak mia tu ....

Malam tu memang aku ngantuk sangat tapi tu la langsung xleh tido coz sana sini suara baby nangis lagi2 baby sebelah katil aku nie , asik nangis jerk manjang tapi mak baby tu punya la sedap tido x nyado anak tu nangis . Tido kejap2 pastu terbangun lagi coz baby katil sebelah asik nangis jerk mungkin haus kot .... Tengah sedap2 tido nurse pulak datang nak check tekanan darah & denyutan jantung baby , adalah 3 jam sekali nurse datang check ... Hisssshhhhhh ngacau betul aku nak tido tau . Nasib baik la xde nyamuk kat HKL nie .... Sebelum tido tu aku adalah bermesej2 dengan myluv hubby coz dia pun x tido lagi walaupun dia tu dah penat gila satu ari nie . Baru dia tau betapa sunyinya rumah bila isteri & anak2 xde .... Tapi myluv hubby tu bukan rindu sangat kat aku pun coz dia lagi rindu kat anak2 coz anak2 memang rapat & manja dengan dia .

Esoknya dalam pukul 7.30 pagi aku dah bangun & aku tengok akak kat katil sebelah tu punya la lena tido . Aku kalau nak ikut memang ngantuk lagi tapi oleh kerana dah nak terkencing sangat , tu yang bangun tu ... Pegi toilet kencing cuci muka gosok gigi , balik katil balik & kebetulan ada nurse ... macam biasalah pepagi kena makan ubat vitamin pastu check tekanan darah & denyutan baby . Dalam pukul 8 pagi , tiba la waktu breakfast & aku memang xleh bla dengan berakfast tu coz roti sebungkus dengan milo , tu pun milo kena kocak sendiri coz dia bagi sorang pesakit 1 sachet . Hurmmmm .... dah tu yang dibagi makan jela , nasib baik myluv hubby ada belikan roti . Kalau x , mau kebulur aku nak membawak ke tengahari . Pas sarapan macam biasala nak buat apa lagi kan ???? Baring jela , dah nama pun kat spital & spital nie tempat orang sakit ... BOSAN !!!!!!!!!!!!!!! X lama pastu doktor datang & tanya keadaan kesihatan aku .... Aku pun tanya la doktor agak2 lama x aku kena tahan & bila aku boleh balik ??? Doktor kata risiko aku bersalin tu 50 50 & kalau aku x bersalin kemungkinan aku kena tahan tu paling lama seminggu & paling cepat aku leh balik pun selepas 4 ari & bergantung kepada keadaan kesihatan aku & baby .... Abih aku tanya la lagi agak2 aku dah nak bersalin ker ??? Doktor kata bila2 masa awak dah boleh bersalin .... Hurmmmmm sabar jela ... Aku xnak duk spital lama2 , dah la jauh dari umah ....

Dalam pukul 11 lebih macam tu aku adalah mesej2 dengan myluv hubby & aku tanyala pendapat dia leh x kalau aku nak minta balik umah ??? Lagipun kat spital nie nurse bukan check sangat pun & doktor pun check pesakit sekali je satu ari . Lebih baik aku rehat kat umah at least aku leh jaga anak2 aku sekali & xdela aku rindu sangat nanti . Myluv hubby kata dia x kisah tapi dia risau gak kalau2 aku balik kang nanti lain lak jadi tapi kalau tanya doktor & doktor benarkan balik , dia pun suka gak coz HKL nie jauh sangat dari umah & dia pun ingat2 lupa jalan nak pegi spital nie . Aku pun apa lagi pas waktu makan tengahari tu aku beranikan diri tanya kat doktor boleh x kalau aku nak minta balik ari nie ??? Mula tu memang doktor kata xleh coz aku punya risiko nak bersalin tu memang tinggi & kalau jadi apa2 nanti pihak spital akan dipersalahkan . Aku pun slow talk la kat doktor yang anak2 aku xde yang jaga lagipun umah aku jauh dari spital nie & aku bagilah gerenti kat doktor yang aku janji kalau in case bila aku balik nanti aku rasa sakit aku akan terus pegi spital banting atau putrajaya . Doktor pun start simpati la kat aku tapi dia kena tanya kebenaran dari MO ( MEDICAL OFFICER ) & kalau MO benarkan baru aku leh balik tapi aku kena sain 1 borang perjanjian ( akujanji sekiranya jadi apa2 pihak spital xkan bertanggungjawap ) . Aku bukan xmau baby aku sihat tapi duk spital nie pun bukan dia check sangat , baik aku balik . Aku pun duduk kejap sementara doktor tu bercakap dengan MO & doktor kata MO benarkan aku balik tapi dia kena check aku dulu samaada aku nie okey ke x okey nak balik . Doktor suh aku masuk bilik khas coz dia nak check samada pintu rahim aku ada bukaan lagi ke x & keputusannya xde bukaan & masih 2 cm ...

Balik katil aku terus mesej myluv hubby bagitau aku dah slow talk dengan doktor & aku dah dibenarkan balik cuma kena kena tunggu sain borang perjanjian dulu . Myluv hubby marah gak mula tu bila aku bagitau aku nak balik coz nanti kang jadi apa2 susah ... Tapi aku berkeras jugak nak balik & myluv hubby pun dah xleh kata apa ...Tunggu punya tunggu dalam pukul 4.30 ptg baru myluv hubby sampai , tu pun 4 kali sesat nak cari jalan masuk ke HKL tambah lak ujan kat area KL nie . Punya la excited nak balik , pas myluv hubby sampai aku terus pegi tukar baju & dah nak bla nie siap dah angkut segala beg2 tup2 doktor kata kena tunggu dulu coz MO x sain lagi borang perjanjian tu & sekarang MO tengah ada 3 operation , x tau siap pukul berapa ..... Cam hampeh betul la ... Hisshhhhhhhhhhhhhh ..................... Aku pun terpaksa la pegi balik ke katil sementara tunggu MO settlekan dia punya operation . Lama gak aku tunggu sampai dah nak dekat 6.30 ptg baru MO tu sain borang tu . Tapi sebelum dia sain , dia brainstorm aku dulu at least aku tau baik buruk balik nie coz conditiom aku x berapa okey lagi . Kira better aku stay la utk 2 @ 3 ari lagi & doktor xleh bagi aku MC lama coz nie aku yang minta balik .... Aku bila dah MO tu bebel2 tu aku angguk2 jela coz aku rasa aku dah fit nak bali kot ....

Lepas kuar spital tu aku memang happy gila tapi dalam masa yang sama aku risau gak kalau2 aku sakit masa kat umah nanti tapi aku tawakal jela & Insya-Allah xde apa2 kot . Masa perjalanan balik tu myluv hubby cakap la apakata kalau kita balik kampung kejap . Mula aku terkejut gak la bila masa pulak myluv hubby nie ada idea nak balik kampung ???? Dia cakap la nak balik kampung nie pasal nak jumpa mak dia dgn mak aku kot2 leh kurangkan dugaan nie . Kira macam minta doa restu la gitu kalau orang jawa punya stail . Almaklum la kitorang dah lama sangat x balik kampung lagipun nenek aku kat kampung tengah x sihat . Aku pun fikir punya fikir last2 setuju jela & pas amik anak2 kat umah pengasuh terus kitorang siap2 balik kampung . Actually xdelah kemas beriya2 sangat coz balik pun kejap aje . Pas kemas2 dalam pukul 11 mlm kitorang pun bergerak la balik kampung . Slow2 bawak kete akhirnya sampai kitorang kat kampung dalam pukul 3 pagi & sampai2 jerk umah mak mentua aku terus tido x dan nak bertanya khabar coz memasing pun dah penat ...

Okeyla cukup la disini cerita aku ... mata kau pun da start ngantuk sesangat nie , mood pun dah x berapa nak ada jari lak dah lenguh balik .... Aku stop sini k .... bebila nanti aku cerita la k kisah sang kancil dgn kekura ...Ehhhh apa kau merepek nie ... hahaha ... Xdela .... Insya-Allah pasni aku cerita lak pasal mia demam .... WASSALAM .....

Tuesday, October 11, 2011

AdMit HosPItAL laGI ???

Assalamualaikum semua !!!!!!!! amacam ente2 semua , ada sihat kah ???? ( ada ke arab cakap macam nie ???) Aku macam biasalah x berapa nak sihat ... Ala kalau dari luaran tu memang nampak sihat sangat , almaklum la aku nie kan suka gelak2 pastu asik ngomel manjang ( mulut banyak macam anak aku ) ... tu yg nampak macam x sakit tu tapi dalaman nie tuhan jerk yang tahu .... Menahan sakit manjang sampai kadang2 tu rasa nak nangis kalau dah sakit sangat tapi sape yang tahu kan ???? Sabar jerk la kan nak wat macamane .... Walaupun aku x berapa nak sihat tapi jari jemari aku nie masih sihat lagi untuk menaip .... hahahaha .... Hopefully korang semua sihat2 macam selalu la ye .... Kalau x sihat tu bawak2 la makan ubat , kalau x check in spital manjang la macam aku nie ... hehehehe ....

Emmmmm ........... aku nak cerita pasal apa ek tadi ??? lupa la pulak ....hohohohoho ... Actually aku ada banyak benda nak cerita tapi tulah bila dah terlalu banyak , dah x tau nak cerita mana satu dulu ... Okla2 ... 1st aku nak cerita pasal aku masuk spital buat kali kedua . Hurmmmm .... mesti ramai antara kawan2 aku nie yang tau kan aku admit spital aritu ??? hahahahaha .... Kelakar siot kalau difikir2 balik .... Mana xnya beriya2 kau naik ambulan macam dah nak bersalin sangat tup2 the next circle leh keje lak .... Pada yang x pernah bersalin mesti pening macamane situasi aku leh jadi macam nie kan ??? Sebenarnya aku pun pening pasal aku pun x tau apa yang terjadi sebenarnya ... hahahaha ... mari kita gelak sama2 .... sape x gelak tu memang sah urat gelak dia dah putus .... kehkehkehkeh ...

Pagi tu aku pegi keje macam biasa je & x aspect pun akan masuk spital . Nasib baik masa kejadian tu aku kat dalam bilik operator , kalau kat kaunter luar mau lagi havoc jadinya kan ???? Cuba korang bayangkan sekarang !!!! Aku xnak bayangkan coz aku akan gelak panjang ... hahahaha ... Pagi tu aku keje dgn eika kat operator & mulanya semua nampak normal sampai la tiba waktu aku nak pegi rehat dalam pkl 9.30 pagi tu tetiba lak aku rasa lain macam . Aku masa tu plan nak makan kat food garden coz bosan la asik makan kat dalam bilik jerk , pastu aku pun kuar la macam biasa & masa tgh jalan2 tu tetiba kaki aku krem pastu perut aku rasa keras sangat sampai nak jalan pun x boleh . Bila aku gerak nak jalan jerk , kaki aku krem & kat kawasan ari2 aku memang sakit giler .... Aku rasa adalah dekat 10 minit aku jalan baru sampai kat food garden tu . Tapi dalam sakit2 tu aku gagah gak makan dulu coz aku dah lapar + aku ada janji nak makan dgn kak juhanis & kak juhanis pun dah sampai . Aku ingat pas makan tu sakit aku ilang la tapi rupa2nya makin sakit & aku memang susah nak jalan , jalan sekejap berhenti pastu jalan balik sekejap2 berhenti sampai semua orang duk tengokkan aku .

Selepas beberapa minit jalan ibarat kura2 tu akhirnya sampai la aku ke bilik operator & rasa sakit tu memang dah x boleh ditahan lagi . Kebetulan pas aku balik rehat tu eika kena ganti bilik vip jap . Aku cuba bertahan & aku tewas( macam pegi perang la pulak ) .... hehehehe ... Aku pun call pusrawi clinic & aku tanya la nape perut aku sangat . Staff pusrawi kata doktor xleh nak check kalau melalui telefon & dia suh datang klinik . Aku pun cakap la sekarang tengah x cukup orang plus aku tengah keje sorang . Staff bagitau dia leh amik aku bawak ke klinik naik wheelcahair tapi aku lak xnak coz malu siot naik wheelchair lagipun aku nie jenis x suka menyusahkan orang ... hehehe ... Pastu aku tahan lagi & aku call la kak umi bagitau situasi aku & kak umi bergegas datang . Kak umi pun datang la bersama2 my bos iaitu pn izura ... hehehe ... Nak xnak akhirnya aku naik gakla wheelchair , kak umi tolak sampai ke pusrawi clinic dengan dieskot oleh Pn izura & shafiq . Kak aida lak kena amik buku merah aku kat kereta coz aku tertinggal ... thanks kak aida (tengah ngandung gak nie ) .... Aku memang malu giler masa naik wheelchair tu coz semua orang tengok ...

Sampai pusrawi clinic terus doktor check & doktor cakap pintu rahim aku dah buka 2cm & risiko untuk aku bersalin tu memang tinggi & doktor decide aku mesti aka wajib dihantar ke hospital secepat mungkin . Mula tu aku fikir nak tepon jerk myluv hubby suh datang amik aku hantar pegi spital tapi last2 selepas AOC beri kelulusan akhirnya aku dihantar ke spital menaiki ambulan . Kalau AOC x luluskan x mau aku pegi spital naik ambulan coz kena bayar sendiri , bukan sikit2 tapi RM250 ... mahal tuuuuuuuuuuuu..................... tambah2 dah le gaji lambat lagi . Kesian aku tengok doktor kat pusrawi tu duk call mana2 spital yg kosong tapi sayang semuanya tengah penuh & ada sesetengah spital tu ada kosong tapi xde alat pernafasan khas utk baby pramatang lak ... ADOIYAI ...... & last choice aku pun terus dihantar ke HKL . Nasib baik la masa dalam ambulan tu aku ditemani oleh kak aida , doktor & sorang staff pusrawi . Tu la 1st time aku naik ambulan sepanjang hidup aku tau . Entah dalam pukul berapa aku x ingat la sampai spital , tup2 dah sampai & aku terus dihantar ke wad bersalin . Bila diorang semua dah hantar aku ke wad , tinggal la aku sensorang ... huhuhuhu .... Masa nak daftar masuk spital tu baru la aku tau selama nie ic & lesen aku xde dalam purse & aku langsung x perasan , last2 daftar la guna kad keje . Tu pun nasib2 je boleh , kalau x jadi warga asing aka PATI la aku ... hihihihi . Dah la tengah sakit pastu kena marah lak dgn myluv hubby , aku diam je la coz dah memang salah aku . Mana x myluv hubby marah , dah sampai kajang kena patah balik ke rumah gara2 nak amik ic aku ... PATUT MARAH KE X TU ?????

Pas daftar , macam biasa la doktor check & buat sesi soal siasat ... hehehe .... Pastu kena la tunggu GL barulah pihak spital masukkan aku ke wad mana ... hurmmmmm ............ lamanya menunggu ... Dan akhirnya myluv hubby pun sampai la dalam pukul 4.30 ptg . Ingatkan pas myluv hubby dah bagi GL tu leh terus masuk wad , rupa2 kena tunggu lagi coz wad 1st & 2nd class dah penuh . Hurmmmmm tunggu la lagi & dalam pukul 5.30 ptg , nurse kata diorang aku tempatkan aku sementara kat wad 3rd class & pas magrib diorang akan pindahkan aku ke wad 2nd class . Aku ikut je la coz sakit aku nie dah x tertanggung lagi . Seingat aku masa tu aku duk katil no 27 kot ... Aduihai ramainya la orang ... Pas myluv hubby anta aku ke katil , dia bagitau pukul 6 ptg dia nak balik coz kesian kat kawan dia temankan dia dari pagi lagi & dia bagitau lagi HKL nie jauh sangat dari rumah & kalau aku ditahan lama sangat kat spital , dia xleh lawat selalu & xleh bawak anak2 . Korang tau x masa tu berjurai2 air mata aku jatuh tau .... sedey gile beb ... Bila aku dah nangis tu myluv hubby pun pujuk la aku , usap2 rambut aku & dia cakap dia akan cuba lawat aku selalu .... Nasib baik masa tu x bawak anak2 coz myluv hubby dah anta anak2 ke rumah pengasuh ... tu pun minta dia tolong jagakan sementara aku kat spital nie ... Bila jam dah menginjak pukul 6 ptg , myluv hubby pun balik & tinggal la aku sensorang kat spital . WAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA ..................... nak balikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! x mau duk spital ..... TOLONGGGGGGGGGGGGGGGGGGGG !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Dalam pukul 8.10 mlm aku dipindah pulak ke wad 2nd class kat tingkat 3 . Wad 2nd class nie kira okey la sikit dari 3rd class tapi penuh sama jerk cuma bezanya tiap2 katil ada curtain pastu kipas lagi banyak , maksudnya sejuk sikit la ala2 ada aircond gitu ... hehehehe .... Aku dapat katil no 35 & yang paling x best coz jauh gila dari toilet .... Bila dah masuk wad pe lagi baring je la duk tengok siling kot2 ada cicak tengah wrestling leh lastik ... hahahaha ... Pusing kanan pusing kiri , duduk kejap pastu baring lagi pastu agak2 dah bosan aku pun bangun la jalan terkedek2 ke toilet coz nak mandi ... badan dah lekit giler ... Ibarat macam orang ulu mana ntah aku macam excited giler coz ternampak KL TWIN TOWER & KL TOWER masa on the way nak masuk toilet tu . Bayangkanlah sambil mandi pun leh senyum2 lagi tu padahal tadi punyala sedey sampai nangis2 bagai .... kahkahkahkahkah!!! Pas mandi , aku buka la sikit tingkap kat area toilet tu coz nak menikmati keindahan lampu2 kat KL TWIN TOWER ... HAHAHAHAHA .... kalau la makcik cleaner nampak nie mesti dia ingat aku nie jakun x pernah nampak bandar KL .....

Okeyla korang ... jari nie macam dah lenguh je dari tadi duk menaip ... jap2 lagi aku sambung cerita ye coz cerita nie panjang lagi , mau 3 ari 3 malam x abis nie nak cerita .... hahahaha .... Korang ikuti tau edisi kedua nanti barula korang tau best x best duk spital yang jauh dari umah nie ... hehehe .... WASSALAM ....

Monday, October 3, 2011

AdUhAI la YAna ...

minum air masak la pas makan ubat .... Yana nie memang susah nak makan ubat , hanya aku jerk yang leh handle dia makan ubat coz korang tau kenape ???? coz ibu yana nie super garang macam singa ...hehehe ... Kalau dengan ayah , sampai ke besok la x makan ubat tu ....

Haaaa nie dia ubat2 yang perlu diabiskan ... ubat tahan sakit , antibiotik & jugak ubat susut bengkak ... ala2 si comel mia nie nak apa la pulak ???

Muka orang tengah sakit ... pic nie aku amik pas aku mandikan yana ... Korang bayangkan la punya la susah aku nak suh mandi coz dia takut air tu kena kat luka kaki dia ... Nak mandi pun siap bagi syarat kat aku . Korang tau apa syaratnya ??? yana cakap " kakak nak mandi tapi ibu takyah syampu rambut kakak nanti kena kaki kakak , sakit "( sambil nangis ) iyela tuan puteri .... hehehehe


Kaki yana selepas dirawat oleh nurse yg x berapa nak profesional .... hihihihi ... iaitu x lain & x bukan sape lagi kalau aku ibu dia ... hahahaha .... Amacam ???? leh jadi nurse x aku ???


Nie lak ubat cuci , cream & kain kasa untuk balut luka ...


Haaaa .... nie dia luka & bengkak kaki yana ... mula aku ingat teruk tapi rupanya xlah teruk mana cuma mungkin doktor suh pegi spital tu untuk scan kot2 ada urat kaki yagn koyak coz luka dalam kita x tau ... Tapi aku & myluv hubby dah bincang & kitorang decide x payah pegi spital coz nanti lagi leceh .... Insya-Allah dalam 2 3 ari leh baik la pastu leh la yana main basikal lagi ... hahahaha




Sebenarnya kejadian dia macam nie ... Aritu sebelum aku pegi keje petang , aku & myluv hubby bawak la anak2 pegi cari barang baby cikit2 kat Econsave Banting . Almaklum la kan situ jerk yang agak murah harga barangnya kan ??? Aku nie x kisah branded @ tidak ... yang penting harga murah , cantik & aku mampu . Lagipun aku tinggal nak cari tuala & barangan mandi baby jerk ... Kitorang sampai Econsave dalam pukul 10.30 pagi & kebetulan lak masa tu hari ahad ....Ya Allah orang punya la ramai dah macam ulat taik da ... tu baru kat luar masa nak parking , lum lagi masuk dalam tapi nak buat macamane kan ... alang2 dah sampai so masuk jerk la ...

Bila dah masuk dalam memang orang ramai & barang2 basah memang murah gile beb .... Aku dengan myluv hubby apa lagi memula tu kitorang pegi bahagian ikan coz aku nak beli ikan & myluv hubby lak nak makan udang pastu kitorang pegi lak bahagian buah & aku amik la buah epal 10 biji & buah oren 10 biji . Aku ingat nak gak amik buah anggur coz mia suka makan tapi tengok2 tinggal yg rosak jerk ... hurmmmmm ... xde rezeki mia la tu .... Time nak timbang memang x best coz dia punya que teramat la panjang , adala 10 minit berdiri untuk menimbang . Yang aku sakit ati nie bila sesetengah orang x tau nak beratur tetiba jerk muncul nk timbang barang dia dulu ... Hangin jerk aku tapi nasib baik la india ... Bukan sorang yg buat macam tu tapi adala 3 orang & semuanya orang india ... hurmmmmm x tau nak kata la .... Pastu pusing2 cari barang tup2 jam dah pukul 12.00 tengahari & kitorang pun cari la kaunter nak bayar ... Hurrmmmmmmmmmmmmmm sekali lagi kau dia punya que .... panjang gilerrrrrrrrrrrrrrrrrrr !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Lepas kuar dari Econsave , myluv hubby singgah lak ke MCD coz yana nak makan burger plus aku pun x masak ... hehehe ... Tupun kitorang tapau jerk coz takut x sempat sampai umah . On the way nak balik tu kitorang singgah la umah pengasuh aku coz aku nak bagi dia duit cikit . Iyela dia dah tolong jaga anak aku masa aku masuk spital aritu . Yana nie dia punya perangai kalau dah sampai umah pengasuh tu memang susah nak balik pasal ada ramai budak kat situ & budak2 tu anak pengasuh aku tambah lak ari ahad kan so selepas pengasuh aku pujuk2 , myluv hubby pun bagi la yana tinggal jap kat umah dia . So tengahari tu aku & myluv hubby balik umah dengan mia jerk la .... Sampai umah pun dah dekat pukul 1.30 petang & aku terus siap2 pegi keje ....

Petang tu masa kat tempat keje aku ada call pengasuh aku tanya pasal yana & dia ada bagitau kaki yana masuk dalam rim basikal . Aku pun xdela pikir apa coz aku ingat x teruk & balik tu baru aku tau yang luka dia agak teruk . Part yang lucu tu bila dia nampak jerk muka aku , mencurah2 air mata dia nangis konon2 sakit la tu ... hahaha sian lak aku tengok muka dia ... hehehehe ... Balik keje tu terus bawak yana pegi klinik , iyela mana tau luka teruk ke kan jadi xde la memalam nanti menjajo cari ubat lak . Ayat best yang xleh bla dari yana " kaki kakak sakit sangat nie , kakak nak pegi spital " ( sambil nangis sepenuh hati ) . Lepas pegi klinik terus balik umah coz nak anta kak aida sekali ... Sampai jerk umah terus tukarkan baju yana & time nie ngada2 yana nie datang almaklum la orang tengah sakit . Nak buang air kencing pun nak minta aku dukung , humm ... sib baik la tengah sakit kan .... Nak naik katil pun minta dukung .... Geli ati pulak aku perati yana nie tau tapi dalam masa yang sama aku kesian lak tengok dia cuba jalan terdengkot2 .... Hati ibu kan ??? hanya ibu2 jerk yang tau .... hehehehe

LuNCh SesAME .... HEHEHE

haaaaaa ...amik kau tinggal pinggan kosong jerk ... nie memang sah la aku tengah lapar ... hehehe ... almaklum la makan berdua .... huhuhu . Kalau aku makan bersih macam nie , dia samaada aku lapar @ sedap ... tu jerk lagipun dah lama siot x makan kat nyonya meal .... memang sedap ....

Isz dia jaga badan so dia minum air masak jerk ... hahaha ... Aku sebenarnya nak amik pic botol air dia tapi dia leh lak enterprem ... hehehe ... jangan marah isz coz ko senyum lawa la , dah macam wat iklan gigi pun iye gak ...huhuhu ...


Ya ampun !!!!!!!!!!!!!!!!!! bersepahnyeeeeeeeeeeeeeee ..... sapa yang makan nie ???? memang dasat la nie ....



Nie la budak sengal ... aku suh amik gambar elok2 , dia pegi wat macam tu lak .... hangin jerk tau ... Ya Allah tembamnyer muka aku .... wakakakakakakakakaka .................



eleh3 kak fiza , control ayu lak .... nape pose mcm tu ??? takut gigi palsu jatuh ker ???? hehehe ... tau dek kak fiza nie aku cakap macam nie mampus aku ... hahahaha



Awat la isz termenung jerk nie ??? nak kate lapo dah makan dah sampai licin tu pinggan . Hurmmmmmm .... aku rasa aku tau nape ???? Mesti tengah pikirkan cik abang dia samada dah makan ke belum kan ????? tapi macam muka x puas ati pun ada gak nie .... waduh2 compius aku jadinya ....


MiA yANg CoMeL ...





Nie dia pic terbaru mia ... Comel x ???? Hummmmmmmmmmmmmmm ..... comel kan ???? Macam ibu dia ... hehehehe ... Mia dah makin besar sekarang & dah makin cepat belajar . Sekarang nie masih boleh dikawal lagi la tahap kenakalan dia coz dia nie jenis lembut sikit dari kakak dia tapi kalau datang angin x baik dia , kakak pun kalah tau dengan dia . Mia dah makin petah bercakap walaupun kadang2 aku sendiri x paham apa yang mia cuba cakap .... hahaha ... Walaupun mia rambut x lebat macam kakak dia tapi dapat jugalah aku toncet rambut dia walaupun dah macam pokok kelapa jerk kalau korang tengok ... Kalau korang nak tau mia nie kekadang dia sendiri minta nak ikat rambut ... Selalunya kalau pas mandi dia akan cakap " itat bot ( ikat rambut )" dengan mimik muka sekali tau . Pas jerk aku ikat mesti dia akan cakap " atik x ( cantik x )??????" Hurmmmmm kecik2 dah pandai nak melaram sebiji perangai kakak ....
Semoga dikau membesar dengan sihat & sentiasa dalam kasih sayang-Nya ... Ibu ayah akan sentiasa menyayangimu selagi ada hayat ... Dikau la permata dalam hidup ibu & ayah . Jadi anak yang soleha ye nak .... (",)

Sunday, September 25, 2011

sEKIAN ADanya ...

Assalamualaikum semua !!! Macamane rutin harian arini ??? ok ke x ??? ala kalau x okey tu harap banyakkan bersabar la ye mungkin tu semua ujian untuk menguji tahap keimanan kita .... hahaha .... Mesti korang tertanya2 kan nape aku gelak ??? Aku gelak pasal aku nie kekadang kalau bab menasihatkan orang memang mengalahkan ustazah bertauliah tapi bila diri sendiri ditimpa ujian , mulalah kengkadang tu ilang pertimbangan ... hehehe .... Biasalah kan manusia biasa , perempuan pulak tu so emosi lebih la .... hihihihi ... Macam biasa la ye aku doakan semua yang baca blog aku nie semoga sihat2 hendak-Nya terutama pada yg tgh pregnant macam aku ... Untuk arini aku sebenarnya x tau nak update apa coz macam xde mood jerk tapi sib baik la aku nie keje & ada kawan sekepala yg boleh gelak2 ... so ilanglah sikit tekanan perasaan aku nie ... EHHHHHHHHHHHHHHHHHH tertekan ker ???? Actually xde la sangat tapi ada la gak sikit2 terasa ati aka makan ati tu .... Biasalah kan aku nie kan perempuan , sekali dua tu leh la trima kalau orang pandang serong pada kita tapi kalau dah banyak kali , ati mana yang x sensitif kan ???? Korang pun kalau kena mesti akan tension kan ???? Ala malas la nak cerita pasal hal nie , buat ilang mood jerk tapi korang jangan lak pikir aku nie gaduh dgn myluv hubby ke , gaduh dgn kawan sekerja ke apa ke cuma memang ada kena mengena dengan kerja ..... Pada yg kerja macam aku nie , tgh mengandung lak tu mesti leh paham kan so sendiri mau ingat la ye .... kahkahkahkahkahkahkahkah !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ( ketawa dalam tangisan ... huhuhuhuhu )
Mula aku nak cerita pasal ujian darah aku ... Kan aritu aku ada cakap yang aku nie mengalami mild anemia masa mengandung & kalau benda nie makin teruk , risiko untuk aku menginap aka check in kat hospital memang tinggi nak2 sekarang nie usia kandungan aku dah 31 minggu . Aku kalau boleh nak mengelak sangat2 daripada duk spital coz aku rasa aku boleh kena banyak penyakit kot ... Iyela duk pikir macam2 , lagi2 kalau memikirkan hal anak2 dara aku yang 2 orang tu ... lagi la bertambah sakit aku nanti . Aku sepatutnya pegi check up ari khamis tapi oleh kerana khamis tu kan aku baru balik keje malam so mata pun ngantuk , pe lagi bantai tido la kat umah sedar2 jerk masa tu dah pukul 1.30 ptg ....hehehe .... Esoknya aku pegi klinik dalam pkl 11 pg dgn anak2 aku coz myluv hubby keje pagi . Sampai2 jerk kat klinik aku tengok kat klinik bahagian ibu & anak2 tu lengang gila . Otak dah start pikir da xkan la semua orang dah siap check up kot , ke klinik x buka ???? Ahhhhhhhhhhhhhhhhh sudah mampus la aku nie bila lagi nak datang nie ???? Masuk je kat bahagian pendaftaran tu , nurse tanya ada apa yek ??? Aku cakap la nak check up .... Nurse tu pun bagitau check up dari isnin sampai ari khamis jerk .... Aku x semena2 tepuk dahi coz aku lupa lak ari jumaat xde check up ... hihihihi ... Tapi nasib baik la nurse tu kata leh check up , alang2 aku dah datang kan ???? Sib baik la diorang accept ... fuhhhhhhhhhhhhhhhhh legaaaaaaaaaaaaaaaaaa ............... mungkin diorang accept pasal diorang pun nak tau tahap darah aku macamane kot .... hehehehe ... Nurse tanya gak la nape x pegi semalam ? Aku mula x tau nak jawap apa tapi aku putar cikit la , aku bagitau aku keje ... hahahaha ...
Pas daftar terus pegi makmal la nak check air kencing dengan check darah . Oleh kerana klinik xde wat check up untuk ibu2 mengandung terpaksa la aku tunggu lama cikit coz diorang ada wat pembersihan makmal . Pas 10 minit macam tu , nurse panggil & check la darah . Berdebar2 aku masa tu tuhan jerk la tahu coz kalau darah aku mangkin rendah terpaksa la aku dirujuk ke hospital .. ohhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! tidakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Pastu nurse sengih2 tengok muka aku yang dah terang2 tengah gabra ... hampeh tul la nurse nie tau (",) Dia tanya kat aku ' akak ada makan ubat x nie ????' Aku dah start la risau & aku bagitau aku makan ubat hari2 coz aku xnak kena tahan kat spital . Nurse tu terus senyum pastu dia bagitau aku xkan kena tahan kat spital coz darah aku dah ok ... Alhamdulillah syukur sangat pada Allah coz aku memang struggle gila nak naikkan darah aku . Mana xnye , dah la ubat tu besar warna pink , busuk ya amat lak tu tapi oleh kerana terpaksa ... aku telan jelah ... huhuhuhu & memang berhasil .... syukur sangat .... Pas check up kat makmal macam biasa la kena dengar lak leteran daripada nurse .. hahaha tapi kali nie kena jumpa doktor coz aku baru pas kuar spital aritu . Masuk jerk bilik , doktor tanyalah macam2 bla2 bli2 blu2 ..... pastu doktor suh aku baring coz dia nak ukur tinggi perut & nak scan baby . Part scan nie yang aku seronok nie coz aku nak tengok jantina anak aku sekali . Nasib baik la doktor nie sporting & dia check la sambil membebel bagitau aku mana kepala pastu tunjuk perut anak aku la apa la ... & doktor bagitau aku kalau ikut scan , dia tengok anak aku nie lelaki tapi aku jangan la over confident sangat . Manala tau pas kuar nanti perempuan , frust tertonggeng lak aku & myluv hubby ... hahahaha ... Ala aku x kisah la lelaki ke pompuan , yg penting sihat & comel ...

So kesimpulannya , kalau nak sihat tu makanla ubat seperti yg disuruh ye .... Jangan liat mcm aku nie kang nanti menyusahkan diri sendiri . Orang lain susah tu lantak aaaaa .... Lagipun aku serik betul kena tahan kat spital coz kena makan ubat macam2 pastu injection lagi .... aduh cukup la sekali ... Aku nie nak ikut dari kecik sampai sekarang masuk spital time bersalin jerk . Paling lama kena tahan masa bersalinkan mia , itu pun pasal demam kuning dia tinggi sangat .... hehehehe ... Pas bersalin anak yg ketiga nie aku nak merancang betul2 coz perancangan sebelum nie x berapa berjaya almaklumla kan ... huhuhu .... Lagipun kalau asik aku jerk yg mengandung kang ada yg bising lak , macam la aku jerk yg mengandung tiap2 tahun ... Susah betul kan kalau mengandung pun jadi isu . Okeyla kot sampai sini jerk untuk ari nie coz aku dah x tau nak bebel apa lagi , idea pun da kontang nie .... WASSALAM ....





Thursday, September 22, 2011

INi KeSAhKU

Selamat pagi duhai alam yang indah .... Actually time aku update nie dalam awal pagi pun almaklumlah keje malam . Bestnyer kalau dapat tido atas katil yang empuk & selimut yang tebal kan ???? aaaahhhhhhhhhh .... pegi kau angan2 kerana aku tengah keje nie tau , usah kau ganggu aku yang tengah keje nie ... hehehehe ... Arini ari 1st aku keje selepas MC & cuti panjang .... Ala xde la panjang sangat cuti tu kalau takat 1 circle jerk kan ???? hihihihi ... Tapi cuti kali nie memang hampeh coz aku xde pegi mana pun coz badget dah xde aka lari coz aku masuk spital aritu . Planning asal aku cuti tu pasal nak balik kampung sambut raya dengan family mentua aku tapi nak buat macamane kan kalau dah lain lak yg jadi .... Sepanjang cuti tu aku duk umah jerk layan anak2 ... Seronok jugak la walaupun boring x tau nak buat apa . Myluv hubby lak dia cancel cuti dia coz leh guna masa aku bersalin sok lagipun xde pegi mana2 baik dia keje jerk kan ??? Actually bagus jugak aku cuti tu at least aku leh prepare barang baby cikit2 ... So masa cuti tu aku basuh la segala beg baby , tilam & mana2 yg boleh pakai lagi , nanti xdela membazir sangat kalau semuanya nak beli yang baru ....

Berbalik citer arini , aku keje di bilik operator dengan fawzea & macam biasa lah keje kat operator nie kalau dah busy , busy sangat & kalau dah x busy tu kadang busy jugak ... hehehehe . Hal keje macam biasa jerk xde yang lain & xde yang menarik . Yang bagusnya arini keje aku xde membazir duit coz aku bawak bekal dari umah ... hahaha ... Kalau nak diikutkan hati & malas nie memang x bangun la aku nak buat sarapan tapi oleh kerana nak jimat punya pasal aku gagahkanlah jugak bangun buat sarapan . Sarapan pagi nie xde la susah sangat nak buat kalau takat kue teaw goreng .... song seng song seng dah siap ... hahahaha .... Pagi nie pun xyah nak beli2 air coz syift kitorang ada stok gula , teh & nescafe tinggal rajin x rajin nak buat jerk .... Tapi aku buat nie bukan untuk tekak sendiri tapi untuk semua leh minum .... Barang sape yg nak minum selain teh & nescafe tu sila2 beli sendiri .... hihihihi ....

Balik keje petang tu aku pegi open house umah mak ilah tapi xde la pegi reramai coz memasing ada hal nak balik so aku pegi dengan kak ija , kak aida & kak fiza . Sebenarnya aku dah pegi beraya umah mak ilah aritu tapi oleh kerana nak tunjuk jalan kat kak ija , tu yang aku pegi lagi tu . Aku ada ajak myluv hubby gak kalau2 dia nak pegi tapi dia xnak , penat katanya .... ntah penat buat apa ntah aku pun x tau ... hurmmmmm biasalah orang lelaki .... Part yang aku rasa agak kelakar la , sepatutnya aku tunjuk jalan xdela sesat @ salah jalan tapi last2 sesat & kak ija pulak yang jumpa umah mak ilah ... hihihihi ... nie sudah terbalik padahal aku tiap2 tahun datang beraya umah mak ilah ..... Borak2 makan2 pastu dalam pukul 5 petang kot , kitorang pun beransur la balik . Masa kat umah mak ilah tu dapat la jumpa kak noorzi & family .... kak syam & anak2 dia pun kitorang jumpa gak ..... Thanks mak ilah , tahun depan panjang umur kita jumpa lagi yerk .... Tentang ajakkan mak ilah suh tido umah mak ilah tu ... mungkin satu ari nanti k ..... Tetiba lak rindu kenangan sepanjang keje dengan mak ilah dulu , best sangatttttt ... ( pejam mata sambil idung kembang2 ) Nak2 kenangan keje kat satelite , mesti mak ilah akan beli burgerking set chicken royale pastu potong 2 .... hehehehe ...

Pas pegi open house balik sampai umah dalam pukul 5.30 petang kot . Elok aje kete masuk parking & aku baru jerk buka pintu kete , anak aku si yana dah sound ' ibu nie nape balik lambat , ibu tahu x kakak dah lapar ???' Aku jawap la ' kalau lapar suh la ayah masak ' Korang tau x apa anak aku jawap ??? ' ayah tu x tau masak lagipun ayah masak x sedap , tau x ????' Haaaaa tulah jawapan anak bertuah aku .... Aku x kata apa la cuma seyum aje ... Masuk2 umah tukar baju terus aku masak , tu pun masak simple aje takat buat ikan goreng & sayur pucuk paku masak air .... Tu pun pas aku siap masak & tengah cuci2 pinggan , yana tanya ' ibu dah siap masak belum ?' Aku dah la penat & xde mood apa lagi membebel la aku ' apa kakak ingat ibu nie tukang gaji ke ??? semua benda ibu nak buat , abih orang dalam umah nie nak jadi apa ???? jadi tuan umah .... duk mengangkang depan tv pastu sampai masa siap semua depan mata ???? kalau ibu nie x keje xpe la jugak ' Terus terdiam anak aku & tetiba lak myluv hubby bangun pegi sembahyang ... hahahaha .... Sendiri mau ingat la pada siapa sindiran itu aku tujukan ....

Dah siap keje2 dapur aku terus pegi mandi coz badan aku letih sangat & kalau dah mandi tu lega la cikit kan ??? Pas mandi bagi la anak2 makan coz anak2 aku xnak kalau ayah dia suap aka ngengada nak makan sendiri tapi kalau dengan aku xde masa nak ngada2 .... suap2 punya suap abis satu pinggan makan . Masa tengah bagi makan yana adalah mengadu kat aku ' ibu , tadikan adik dia rendam tepon ayah dalam air teh ' Rupa2nya tepon myluv hubby dah terbogel , dia keringkan . Pastu myluv hubby bebel aritu mia patahkan spek mata ayah , ari nie rosakkan tepon ayah pulak ....Aku selamba jerk jawap ' dah memang salah abang la letak barang merata2 , dah tahu anak kecik2 lagi beringat la , budak tu kalau dimarah pun bukan dia paham pun . Abang tu yg patut marah diri sendiri ' Terus myluv hubby diam ... Pas bagi anak2 makan turn myluv hubby lak kena mandikan anak2 ... Iyela umah aku dah kemas , makan aku dah masak , pinggan mangkuk aku dah cuci , sampah aku dah buang ..... xkan mandikan anak2 x boleh kot ????

Pada aku la orang lelaki nie bising banyak2 pun x guna buat sakit & kering anak tekak jerk .... cara nak ajar diorang nie senang aje walaupun kadang2 kita sakit ati .... Dalam rumahtangga selalunya isterilah insan yang paling banyak berkorban walaupun kadangkala pengorbanannya tidak dihargai .... Kalau korang x caye cuba fikir nie .... orang lelaki selalunya pas balik keje sampai umah dia buat apa ??? Kebanyakkannya mesti sampai2 jerk terus duduk @ baring kat sofa pasal penat pastu pas dalam 15 minit pegi dapur buka tudung saji pastu makan pastu baring lagi & lepak2 tengok tv . Tapi kalau isteri kebanyakkannya pas abis keje balik umah x sempat2 duduk@ rehat dah pegang penyapu , masak , kemas itu ini & macam2 lagi ... kalau difikir2 macam robot pun ada gak kan ???? Korang tah kenapa ??? Sebab pada aku lelaki & wanita x sama .... Macam aku , aku lebih rela penat mengemas memasak & segala "me"lah janji mata & hati aku x penat tengok umah macam tongkang pecah , mata x sakit tengok anak comot & paling penting jiwa x sakit tengok muka suami kita yg tengah lapar ..... Lelaki kalau perut tengah lapar , kalau kita suruh2 mulalah liat nak gerak tapi cuba kita dah masakkan & dia dah makan kenyang , korang suruhlah apa aje insya-Allah dia akan buat .... Mungkin suami2 korang lain kot tapi biasalah adat berumahtangga masing2 kena tabah & yang paling penting sabar melayan perangai masing2 coz TIADA MANUSIA YANG SEMPURNA DI DUNIA ini & hidup berumahtangga kena saling lengkap melengkapi Insya-Allah aman bahagia . Plus dulu kita pilih dia so kenalah terima segala buruk baik dia betul ???? Pada aku selagi suami kita tu x buat sesuatu yg boleh meruntuhkan rumahtangga kita & nafkah zahir batin kita dia jaga , aku dah kira syukur sangat ..... Ala lelaki malas kemas umah tu biasala , yang penting jangan malas cari nafkah untuk isteri & anak2 ....

Okeyla ye rasa2nya sampai takat nie jerk la aku meng'update' blog aku coz idea pun dah lari nie pasal mata aku dah mula nak ngantuk ... Ada masa & mood nanti aku update lagi k .... Apa yg aku tulis nie kadang2 adalah sekadar pandangan aku jerk ... kadang2 sekadar pengalaman aku jerk so hopefully yg baik leh la korang ikut tapi kalau yg x berapa nak baik tu korang takat baca jerk la yek .... WASSALAM ......

Wednesday, September 21, 2011

CER citer cer CITER

Assalamualaikum semuanya .... kabare ????? hahahahaha .... waras yooo (",) paham x korang apa yang aku cakap nie ??? Saje jerk gedik cakap bahasa jawa , ala aku pun bukan reti sangat pun .... mak aku kata aku nie jawa yang dah murtad ... huhuhuhuhu .... Okeylah berbalik pada cerita asal k ..... Aku harap sangat korang semua sihat2 la exspecially pada ibu2 yg mengandung macam aku nie .... hehehehe ... Aku nie nak kata x sihat rasanya sihat jerk kot tapi kalau nak kata sihat pun xleh jugak pasal sekarang aku ada masalah kesihatan cikit .... Ala cikit jerk , biasalah orang tengah mengandung nie macam2 penyakitnya .... Bak kata orang penyakit cari sendiri ... hihihihi ... Tapi xpe coz nie semua dugaan , mungkin Allah tu nak kurangkan dosa aku kot ..... Almaklum la kita nie 1 ari bape banyak dosa yg dah kita buat dalam x sedar ..... x gitu kawan2 semua ???? Pada yang setuju tu sila2 la beringat & pada yg x setuju tu diam2 sudaaaaaa .... Lagipun lain anak lain lak ujiannya ... x gitu ?????
Actually aku nie baru jerk kuar hospital dalam seminggu lepas . Korang mesti tertanya2 & tergaruk2 dagu nape aku masuk spital kan ???? Iyela kalau nak kata aku nak bersalin , due lambat lagi jadi pasal apa aku masuk spital tu ???? Adakah kerana aku suka2 ??? Gila korang suka2 masuk spital , orang gila pun x mau duk spital tau .... hehehehe ... The story is like this ( english tonggang langgang ) hehehehe ... Ari tu masa aku keje pagi aku dah memang rasa lain macam masa tengah briefing pagi tapi aku konon2 nak kuatkan semangat la .... so tahan jerk sakit . Nasib baik masa tu keje kat PA room so xdela terasa sangat sakit . Tambah pulak masa tu kira macam excited nak wat announcement almaklumlah perasan suara tu sedap sangat ... hihihihi .... tengah2 buat announcement tu dalam pukul 8 lebih macam tu , baby aku nie kerap sangat mengeras sampai tegang semua urat2 aku tapi aku biasala relax jerk .... Nak kata sakit sangat tu xdela coz sakitnya datang sekejap2 cuma kalau time baby tengah mengeras tu aku rasa susah sangat nak bernafas .... sib baik x putus nafas kan ???? Nauzubillah ....

Dalam pukul brape aku x ingat la tapi time tu aku tengah ganti bilik operator rehat & keje dengan kak ija , sakit tu makin kerap & makin sakit tapi aku nie still nak tahan lagi . Dalam hati aku masa tu terdetik gak adakah aku nie dah nak bersalin ???? Atau adakah ada masalah dengan baby aku ??? Dalam hati punyalah risau walaupun call masa tu kat bilik operator nie dah macam kilat .... hahaha ... Balik jerk keje petang tu terus aku pegi klinik kesihatan bukit changgang buat check up coz aku memang risau . Aku masuk klinik cakap la kat nurse apa masalah aku & nurse suh aku buat test air kencing kot2 aku kena kencing kotor ... Pas check nurse kata air kencing aku ok then doctor lak check perut aku guna scan .... haaaa time tu la baby tengah mengeras & doctor sahkan baby aku mengeras every 10 minit then apa lagi aku terus dirujuk ke hospital banting coz menurut kata doctor maybe aku boleh bersalin . Masa doctor bagitau aku kena pegi hospital tu , aku terdiam sekejap coz dalam ati aku tengah pikir ... biar betik aku nak bersalin ???? dah la satu apa barang baby pun aku x prepare lagi ... Dalam x sedar tu rupa2nya aku nangis kau ... huhuhu .... Tulah 1st time aku pegi spital naik ambulans tau . Dahlah masa tu pegi klinik dengan kak aida then terpaksa la kak aida suh hubby dia dtg amik & bawak myluv hubby sekali coz nak suh myluv hubby bawak kete balik .
Sepanjang perjalanan aku ke hospital banting tu hati aku memang x tenang fikirkan macam2 ... Lagi 1 aku asik tanya jerk kat nurse samada aku kena masuk wad @ tidak ... hahahaha ... Dalam 20 minit macam tu aku pun sampai la spital & terus check in ... hihihihi ... Pas check in nurse suh tukar baju warna pink & yg kelakarnya aku pakai baju spital dengan kasut keje kau sampaikan doctor yang attend aku suh nurse carikan slipar untuk aku ... hihihi thanks doctor (",) Pas tukar baju nurse suh aku tunggu kat bilik bersalin coz diorang nak check tahap kekerapan baby aku mengeras ... sempat gak la aku borak2 dengan sorang nurse tu walaupun aku xde mood .... Tengah borak2 tu aku perasan ada sorang lelaki india kat wad tu & aku tertanya2 gak sapa dia ... korang tau x sape dia tu ???? HAAAAA .... TU LAH DOCTOR YANG AKAN MENGE"CHECK" AKU !!!!!!!!!!!!! Inilah 1st time doktor lelaki check bawah aku tau , malu tahap gaban aku masa tu tuhan jerk yang tahu . Masa doktor suh angkat kain nak check tu aku memang x boleh bla & rasa nak lari balik jerk tapi nak wat macamane kan ???? Tadah jerk la ... Masa doktor tengah check tu aku tutup muka aku dengan baju pastu sambil senyum doktor tegur aku 'nape tutup muka pulak nie ???' Aku jawap ' malu ' Terus doktor tu cakap ' janganlah malu nanti saya pun malu jugak....' Pas doktor check dia kata bawah dah buka 1 cm & lagi satu aku ada keputihan tapi xdela teruk sangat ... Lepas check doktor bawak aku pegi scan & doktor kata baby aku xleh lahir lagi coz berat baby baru 1.7kg & kalau lahir akan banyak risiko . Sedey tau aku masa tu ... huhuhuhu ....

Pas check up dengan doktor aku terus ditempatkan kat wad 1 katil no 16 . Dalam tu adalah 3 orang patient lain & masa tu aku memang xde mood langsung nak bertegur sapa coz aku betul2 tengah tension .... Aku masuk wad dalam pukul 6 petang kot & sib baik la nurse sediakan makanan , kalau x mau kebulur aku coz dah la purse dalam kete ... hubby lak x tau pukul bape leh datang jumpa aku .... macam2 hal .... Pas makan & baring2 dalam pukul 7 malam nurse panggil aku coz diorang nak bagi aku injection matangkan paru2 baby .... Nurse dah bagitau awal2 yang injection nie sakit & bila dah kena tu memang la betul sakit kau sampai nak lumpuh separuh badan aku .... adalah dalam 10 minit aku menahan sakit barulah ilang cikit2 , pas 12 jam akan kena lagi sekali inject coz injection nie 2 kali .... Yang x boleh bla tu, dah la aku baru kena injection pastu nurse xdela pulak nak papah aku pegi katil ... terpaksa la aku meniti2 dinding nak pegi katil dah rupa OKU aku sampai nak terlondeh kain aku .... hampeh tul nurse2 tu duk sibuk borak pasal apatah aku marah tul masa tu ... Dalam menahan2 sakit rasanya aku adalah tertido kejap & tiba2 nurse kejut coz dia nak masukkan ubat keputihan lak ..... Masa tu dalam pukul 8.30 malam kot ....
Dalam pukul 9.20 malam macam tu myluv hubby pun sampai tapi xdelah dia bawak yana & mia coz dia minta tolong bekas pengasuh aku tolong jagakan . Myluv hubby datang bawak la sikit makanan kot2 aku lapar malam karang kan .... Borak punya borak jam pun menginjak pukul 10 malam & nurse pun suh myluv hubby kuar ..... sedey tau aku masa tu .....Pas myluv hubby balik aku memang xleh tido coz dah x ngantuk . Toleh kanan toleh kiri pusing kanan pusing kiri last tertido gak aku & tersedar dalam pukul 11 lebih kot coz dengar bunyi phone aku bunyi & rupa2nya kak ija & kak juhanis call tanya kabar aku .... thanks akak ... gembira cikit hati aku masa tu tau ... Pastu sambung tido sampai dalam pukul 1.30 pagi , nurse kejut suh makan ubat 2 biji every 15 minit untuk elakkan baby terus mengeras .... Setiap 15 minit 2 biji ubat sebanyak 10 biji semuanya ... naik payau mulut aku nak muntah pun ada gak .... Yang last tu dalam 2.30 pagi & aku terus tertido .... Aku ingat dah xde ubat nak kena makan , rupa2nya pukul 4.30 pagi nurse kejut lagi suh makan ubat lagi 2 biji tapi every 2 hours lak & lagi sekali nanti pukul 6.30 pagi .... Adoiyai seksa2 ....
Dalam pukul 7 pagi aku bangun mandi pastu lepak2 kat katil & dalam pukul 7.15 pagi lagi sekali makan ubat .. Kali nie makan ubat vitamin lak pastu dalam pukul 7.30 pagi kena lak inject lagi sekali & sakit memang sakit .... Lupa lak nak bagitau yang aku kena inject kat punggung , semalam punggung belah kanan & pagi nie kena belah kiri lak .... Rasa macam krem lak dalam 10 minit .... & Alhamdulillah selepas makan ubat ntah bape biji ntah , baby aku dah x mengeras2 lagi . Masa tengah breakfast , Doktor datang check tahap kesihatan aku & doktor bagitau kalau semuanya okey petang baru aku boleh balik . Doktor tanya macamane malam tadi tido okey x ??? Aku selamba jerk jawap x okey coz kejap2 kena bangun makan ubat pastu nyamuk banyak . Nak selubung selimut panas pulak ..... Pastu nurse bagitau kalau lain kali masuk wad kena bawak kipas sendiri .... huhuhuhu ... Gembira hati aku tuhan jerk yang tahu bila tau boleh balik coz aku windu giler dengan yana & mia .......... Windu sangatttttttttttttttttttttttt ................

Bila difikir2 balik nasib baik aku x pegi klinik panel coz kalau klinik panel mungkin dia bagi MC jerk & masa tu mula ada yg fikir aku nie sesaja amik MC . Almaklum lah manusia nie rambut lain2 colour , hati sama warna cuma saiz lain2 kot .... Entah la susah nak cakap benda2 macam nie kalau memasing berfikiran negatif gara2 sorang dua yang buat onar .... Sebelum aku balik dari spital aritu , doktor ada bagi mc & surat untuk diberi kepada yg berkenaan . Yang surat tu aku x tergerak langsung nak baca coz dah distapler & aku rasa mungkin pasal condition kesihatan aku kot .... entahla .... Lagi satu doktor ada bekalkan aku stok ubat tahan sakit untuk 2 ari . Walaupun kena inject & kena telan macam2 ubat aku kuatkan jerk semangat demi anak yang aku kandung nie coz aku xnak dia lahir dalam keadaan yg x sihat . Aku nak di nanti sihat walafiat macam kakak2 dia .... Biarlah ibu tanggung segala kesakitan ini asalkan nanti kau lahir & memberi kebahagiaan yang tiada tolok bandingnya di dunia ini ..... AMIN .....











Saturday, September 10, 2011

gEMbiRA HAti

Assalamualaikum malaysia & selamat pagi !!!!!!!!!!!!!!!!! erkkkkk ... semua orang tgh tido da , yg celik wat masa nie maybe yg tengah keje macam aku je kot ... hahahaha ... almaklum la berkhidmat untuk negara kan ???? majulah sukan untuk negara k !!!!!! Eeeiiiyakkkk ... apa yg aku merepek merapu pepagi nie ???? Maaf semua ye almaklum la x cukup rehat ..... hahahahahahaaaaaaaaa .... Untuk edisi kali nie aku ada banyak cerita nak story mory tapi x tau nak mula yang mana satu dulu ... idea berlumba2 nak kuar nie tapi tu lah jangan sampai ilang mood lak kang tetiba blank lak memori aku nie ... hihihihi... Sebenarnya kan aku arini xde niat langsung nak update blog nie coz sekarang nie aku tengah gian main game . Nama game tu " CRADLE OF ROM " . Aku jadi gian since keje last circle la masa keje kat bilik operator . Masa tu malam & call pun x banyak , bila malam call x banyak aku sesaja la bukak page game & nampak la game nie ... Mula x tau main pasal dalam bahasa rom kan tapi aku hantam jerk la main . Bila dah main dalam setengah jam macam tu , aku jadi paham lak macamane nak main game nie terus jadi syok & teruslah main sampai aku lupa & malas nak update blog .... hahahahaha ... Giler betul kan penangan game nie ... tapi mungkin aku jerk la kot almaklum la aku nie jarang main game tapi bila dah dapat & tau main mula la aku lupa diri sekejap .... huhuhuhu ... Untuk arinie ikutkan aku malas gak nak update blog pasal nk main game nie tapi tu la oleh kerana mouse pc kat cini nie macam ta*k terus aku xde mood nak main & datang lak mood nak update blog ... hehehehe


OK2 ... sekarang kita lupakan tentang kegilaan aku main game coz aku ada story lain nak syer ... harap sudi mem"follow " sampai abis la ye ... Aku kan sekarang tengah mengandung & kandungan aku dah masuk 7 bulan . jap jerk kan masuk 7 bulan , aku sendiri macam x percaya ..... Hurmmmmm .... betul ke nie ???? Ishhhhhh ... betul la , apa yang x betulnya .... Aku sebenarnya dari mengandung 3 bulan da x sabar nak scan baby aku nie cuma cam malu jerk la coz kandungan kecik lagi & kalau scan pun belum tentu leh tengok jantina dia lelaki @ perempuan . Lagipun malas nak dengar doktor berceramah panjang lebar aka membebel kat aku so aku sabar je la sampai la kandungan aku masuk 6 bulan iaitu awal bulan lepas . Mesti korang dah tau kan nape aku x sabar sangat nak scan baby aku nie ????? Yapppp ... memang betul aku memang x sabar nak tau samada baby aku nie boy @ girl ... Mana xnya first & second baby da girl so memang aku akui aku memang nak sangat dapat baby boy . Tapi da kalau Allah kurniakan aku girl gak aku terima la coz da memang anak aku & apa yang penting baby aku nanti sihat walafiat & comel macam kakak2 dia . So masa tu ada medical check up , ala check up yg every month tu tapi aku every 2 week coz aku ada mild anemia masa mengandung . Apa tu mild anemia ????? Ala penyakit kurang darah & darah cair ketika hamil tu .... masa anak first & second pun macam tu gak ... So aritu aku check up la macam biasa & everything okey jerk . Aku nak minta scan tapi cam malu coz biasanya klinik kerajaan nie after 7 month baru leh scan . Oleh kerana tahap nak tau tu dah mengunung tinggi , balik jerk dari check up tu aku terus call klinik panel & tanyalah kot2 kalau dah 6 bulan boleh scan @ tidak ????? Bila nurse cakap boleh jerk , apa lagi menderu la aku driver pegi klinik panel untuk wat scan ...


Jarak antara klinik kerajaan dengan klinik panel xdela jauh sangat cuma beberapa minit jerk ... Pas sampai klinik terus daftar nama & kebetulan tengah x ramai orang so cepat gak la nama aku dipanggil . Yang kelakarnya masa masuk bilik doktor tu terus duduk & doktor tanya ' sakit apa ?????? ' Aku lak dah terkulat2 nak jawap & dalam ati duk membebel ' nurse kat depan tu x cakap ke tadi aku ada call & datang pasal nak scan baby' hissshhhhhhhhh ... memang saje je tau nak suh aku jawap soalan cepu gangsa nie tau . Aku dengan muka ala2 malu tapi mau pun menjawap la yg aku datang nie nak scan baby ... Doktor tanya lagi kandungan dah bape bulan ????? Hissssshhhhhhhhhh doktor nie saje je tau ... Aku sengih & jawap ' dah 6 bulan ' Nasib baik la doktor tu nak scan , kalau x memang saje la nak bagi aku malu . Doktor pun suh aku baring & dia pun scan la .... Tengah2 scan tu doktor tanya la aku " awak memang nak anak lelaki ker ????" Aku jawap " kalau boleh memang nak lelaki tapi kalau da diberi anak perempuan , saya terima jerk " . Doktor tanya lagi " anak yg sulung pompuan ke lelaki ????" aku jawap " dua2 perempuan " Haaaaaa .... tang nie yang aku suka nak dengar nie bila doktor kata " anak awak nie memang da nampak sangat anak lelaki " sambil dia terangkan la kat aku macamane nak tau lelaki ke perempuan . Lagipun menurut doktor , masa dia scan tu baby aku memang tengah buka kaki so leh nampak jelas la . Dalam ati aku masa dengar jerk doktor kata anak lelaki , memang happy giler la sampai kuar bilik doktor pun masih tersengih2 lagi walaupun puas aku cover .... Alhamdulillah tercapai jugak impian aku & myluv hubby tapi xde la sampai kitorang excited sangat cuma gembira cikit jerk ... hihihi ...


Sekarang nie kandungan aku dah 7 bulan & setakat nie Alhamdulillah la semuanya okey2 jerk cuma tu la darah aku nie makin lama makin cair , maybe pasal baby makin membesar kot . Aku nie lak agak liat nak makan ubat , kekadang tu lupa .... Dua ari lepas aku pegi check up & darah makin cair , kena bebel lagi aku & doktor bagitau kalau lagi 2 minggu makin cair , doktor akan rujuk aku terus ke hospital & adalah suntikan khas untuk pekatkan darah aku .... Seriau lak aku dengar coz aku nie dah paling takut dengan injection ..... so aku berazam akan makan ubat seperti yg diarahkan tapi pagi tadi aku dah fail coz terlupa .... Lupa lak nak bagitau .... aritu selain check up biasa , aku kena injection kancing gigi . Adoiyai ... sakit beb ... kebas tangan kanan aku nie masih terasa lagi sampai sekarang tau .... Lagi 2 minggu nak kena amik darah lak .... tension aku tau tapi xpela yang penting baby aku sihat . X sabar lak nak tengok muka dia yg kuat menendang wat masa nie . Bak kata myluv hubby , dia tengah main volleyball tu .... sengal tul myluv hubby nie tau , celah mana ada bola dalam perut aku nie pun , aku x tau ... hahahaha . Bila dah dekat2 nak bersalin nie , aku tengok anak aku yg second nie macam dah tau jerk yang dia nak dapat adik ... Dia dah tau mana bakul baju kotor , mana bakul pampes kotor & dah paham cikit2 la kalau aku suruh .... Merajuk pun dah pandai tau , paling kelakar kalau dia merajuk .... muncung boleh buat sangkut baju tau , buat peyidai pun boleh kot .... Anak yg sulung pun aku perati dah pandai pujuk & jaga adik exspecially bila aku marah adik dia , nanti dia akan panggil adik dia & dia peluk ..... OMG soooo sweeeeeeeeeeeeeeeeeetttttttttt la kakak .... Terharu la rasa hati keibuan aku nie ...Alhamdulillah Allah kurniakan aku anak2 yg comel & cerdik .... syukur sangat ....


Makin lama mata aku nie makin ngantuk la , jari lak dah kematu nie ... mood pun dah beransu2 ilang nie ... Aku stop sini dulu la ye . Esok2 aku update lagi yerk , jangan boring tau membaca blog aku nie & nantikanlah my next update .... hopefully ada la yg menarik aku leh syer ye ... Sekarang pun jam dah pukul 5.30 pagi & orang pun dah start ramai nie .... Okey byeeeeeeeeeeeeeeeeee ............... SEE U NEXT UPDATE ... WASSALAM .......... MUAAAAAAHHHHHHHHHHHHHHHHHH (",)


Friday, September 2, 2011

KiSAh RayA

Assalamualaikum semua .... & selamat pagi !!!!!!!!!!!!!! x lupa ucapan selamat hari raya to you all semua ..... Mesti memasing masih dalam mood raya kan ???? Almaklum la kan ari nie baru masuk raya ke-4 .... & rasa2 aku esok pas balik keje pagi mesti ada sesetengah dari korang yang akan balik ke kampung . Hopefully selamat la hendak-Nya perjalanan korang nanti ye .... Keje waktu malam nie memang la x berapa nak best coz saat nie mata aku tetiba lak mengantuk padahal tadi dah rehat da 2 jam tapi biasa la mana nak cukup rehat 2 jam ... hehehehe .... Dah nama pun keje kan takkan nak rehat & tido 8 jam lak kan ?????

Ari nie aku nak ceritalah cikit pasal raya aku & family aku & harap korang semua xlah boring ea .... Sehari sebelum raya tu syift aku kan balik dari keje malam so balik tu dapat la aku buat apa2 persiapan yang masih x siap . Mula dah plan da balik tu nak buat macam2 tapi bila dah sampai umah jerk & nampak la tilam yang empuk , semua x menjadi coz aku bantai tido ... zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz ... nak buat macamana kan kalau dah mata mengantuk ... hihihihi ... Mula tu nak tido dalam 2 @ 3 jam jerk tapi last2 terlajak sampai la ke pukul 2 ptg , tu pun aku terbangun pasal myluv hubby dah nak pegi keje .... Bangun tu pun ala2 x mau bangun jerk tapi paksa gak diri untuk bangun . Pas myluv hubby pegi keje jerk aku terus mandi & solat pastu pegi ke dapur terus rebus ketupat moden .... hahahaha ...

Dalam masa aku tengah rebus ketupat tu aku kuarkan la segala ayam & daging yang dah membeku dalam peti ais tu .... Pastu lepak2 jap dengan anak2 sambil tengok tv , rancangan kat tv pun xde yang best .... bosan tul la .... Aku start masak dalam pukul 6 ptg kot & first dish yang aku masak ialah rendang daging coz daging kan lambat nak lembut pastu dituruti oleh ayam masak merah & kuah kacang . Kuah lodeh aku plan masak pagi raya jerk pasal sayur lodeh kan pakai santan & aku takut kang cepat basi ... Tung tang tung tang kedebak kedebuk akhirnya siap gak aku masak dalam pukul 11 malam .... Pas siap2 masak kena lak kemas & tukar cadar kat bilik anak coz anak2 aku memasing dah menguap2 ngantuk dah ... sian lak aku kat diorang & nasib baik la diorang x kacau masa aku tengah memasak kan ?????

Pas jerk siap masak & tidokan anak2 aku ingatkan nak la sembang2 dengan myluv hubby tapi baru jerk aku baring2 kat sofa sedar2 jerk rupa2nya aku dah ada atas katil ... myluv hubby pun dah tertido ... Laaaaaaaaaa .... bila masa lak aku masuk bilik nie ???? xkan myluv hubby angkat aku kot ???? x mungkin pasal badan aku dah makin berat ... hehehe .... Hurrrmmmmmmmmm .... dalam aku berfikir2 tu terus aku tertido balik & yang kelakarnya pagi raya tu aku terlajak bangun ... kehkehkehkeh ... Bangun terus kejut myluv hubby coz dia keje pagi tu .... X sempat nak bermaaf2an aku pagi tu & anak2 pun x sempat nak mandi , terus aku hantar myluv hubby pegi keje coz pagi tu aku nak pakai kete ...

On the way hantar myluv hubby pegi keje tu , kitorang singgah la kat petronas untuk isi minyak & masa tu la baru myluv hubby perasan yg tayar kete kitorang tu dah bocor ... Mula tu myluv hubby pam la angin & memang dah x boleh pasal tayar tu memang dah bocor & dah xleh guna . Apalah nasib kitorang pagi tu , dalam pakai baju melayu tu myluv hubby kenalah jadi pomen kejap tukar tayar spare .... Cian kat myluv hubby kan ???? Dalam hati aku ... " duit lagi " hurmmmm .... sabar jelah kan ??? Tapi kalau nak cari kedai tukar tayar pun memang xde yang bukak la pagi raya tu so aku terpaksa la berhati2 dengan tayar spare nie coz ada tertera "temporary use only" ... hehehehehe .... Rasa nak nangis pun ada gak pagi tu coz dah la x raya , kete lak buat hal ....

Petang dalam pukul 2.30 ptg pegi airport dengan anak2 pakai baju baju raya tu .... xde pegi mana pun cuma pegi amik myluv hubby jerk pun .... hahahaha ... On the way nak balik tu kat dalam kete , aku & myluv hubby ada bincang2 nak pegi mana nie ???? Mula tu aku col jiran lama aku tanya dia ada kat umah x ??? xde coz balik kampung pastu col pulak bekas pengasuh aku & tanya ada x kat umah ??? Sib baik ada coz kampung dia jauh kat sabah nu .... Kira lama jugak la kitorang beraya & borak2 kat umah pengasuh aku tu ... Seronok lak tengok anak2 aku main2 dgn anak2 pengasuh aku tu ..... memasing melepaskan rindu kot ..... hahahaha ... Lepas sejam lebih macam tu terus kitroang balik coz myluv hubby nak rehat , lagipun malam nanti nak keje malam lak ....

Oleh kerana umah aku xde orang datang pagi raya tu , malam myluv hubby nak pegi keje tu aku bawakkan lah dia segala rendang , ketupat , sayur lodeh & apa2 yang patut pasal kang kat umah xde yang makan tambah la membazir .... & malam tu aku tido awal pasal ngantuk gila padahal xde buat apapun ... hehehe .... Bangun pagi aku malas nak masak pape coz makanan pun banyak lagi so tinggal panaskan jerk .... Pagi tu aku cuma buat milo panas & entah la kenapa rasa macam malas semacam jerk .... Pas mandikan anak2 & buatkan diorang susu , aku boleh tertido balik .... hisshhhhhhhhh pasal apa pun x tau la ... Sedar2 dah tengahari . Bangun panaskan semua lauk pasal nak bawa ke tempat keje , maklum la petang tu aku kena keje ... Elok jerk aku dah siap panaskan lauk & isi2 dalam bekas tetiba lak ada orang bagi salam . Aku kuar tengok2 ada la 7 orang member myluv hubby datang beraya .... Hurmmmmmmm cam hampeh jerk tau semalam xnak datang , ari ni lak datang . Terpaksa la aku kuarkan semua makanan yg aku dah bungkus tu bagi kat diorang makan coz kalau aku nak masak pun dah x sempat ..... So x dapat aku nak bagi kawan2 aku rasa masakan aku ... hehehehe .... Tahun depan jerk la yek tu pun kalau panjang umur & diizinkan tuhan .....

Dah penat da nie rasanya menaip , naik kematu dah jari aku nie ... Aku stop kat sini jerk la ye .... esok2 aku free & mood baik boleh la aku sambung lagi ... itu pun kalau ada cerita yang nak diceritakan ..... WASSALAM & BYE2 .......... MUAHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH .....

EdIsi mELArAM

Masuk keje di hari ke-2 hari raya memasing melaram pakai baju raya .... sib baik dapat kebenaran pakai baju raya walaupun dah raya ke-2 .


aku rasa aku bukan pakai baju edisi baju raya tapi baju mengandung coz ingat nak pakai baju kurung tapi sedih betul pasal dah x muat ... hahahaha .... pastu ingat nak pakai jubah jerk tapi kang nanti ada lak yang panggil aku nie ustazah lak ... serba x kena jadinya so pakai jerk la baju mengandung ....


sian kat aku .... amik gambar sendiri ... masa nie keje kat kaunter CP together with en azham .... cun gak muka aku nie kalau x bermekap kan ???? hahahaha masuk bakul angkat sendiri ....



gila tembam muka aku masa nie .... hurmmmmm .... x suka la macam nie .... huhuhuhu ....



nie lak pic aku with kak aida ... tango pun xnak ngalah , pakai gak baju raya ... hehehe tapi aku & kak aida pakai baju mengandung k ....



ha .... mai dah sorang lagi mak buyung .... kalau nak tau kami bertiga nie tengah mengandung tau .... memang kena la kalau bergambar tu .... sape nak join the club boleh la tapi register la dulu dengan pejabat khadi yerk ....

MEnU IStimEWA paGI raYA

haaaaa .... nie dia menu masakan yg paling aku suka makan .... kalau orang jawa panggil nie sayur lodeh . sayur lodeh nie kira pelengkap nasi himpit @ ketupat bagi aku & family .... kalau xde nie x lengkap beb .... aku belajar masak nie melalui nenek & jugak mak mentua aku . macam2 sayur ada dalam nie .... yummmmmmmm2 ....

yang nie lak ayam masak merah .... memang sedap hingga menjilat jari & makan macam tu pun sodap tau . ala .... ayam masak merah nie rasa2 aku korang semua pun leh buat kan ???? kalau x pandai tu leh la amik kelas memasak dari aku .... hehehehe

tu dia dah datang dah aku punya rendang daging .... hmmmmmmmmmm ...... percubaan ke-3 selepas tahun lepas & alhamdulillah menjadi ... aku nie xde la pandai sangat masak tapi boleh la kan dari x pandai ?????? lagipun masak rendang nie setahun sekali jerk ....

nie dia ketupat moden ..... beli jerk yg dah dalam paket pastu sampai umah rebus . aku beli yg paket2 kecik coz senang cikit nak makan ... Nak buat ketupat yg ori x sempat la even umah keluarga aku pun da susah nak jumpa ketupat daun kelapa nie ..... kebanyakkannya beli ketupat paket jerk ....


yang nie pulak kuah kacang .... mula2 buat tu memang takut x menjadi tapi alhamdulillah menjadi gak . Nie kali ke-2 aku buat selepas tahun lepas .... agak payah gak la nak buat tapi bila buat & menjadi , tambah pulak dapat pujian dari myluv hubby memang rasa berbaloi2 sangat .... hahahaha .... legaaaaaaaaaaa ....


selepas semunya disatukan di atas meja makan ... maka lengkaplah menu pagi raya di rumah kitorang ..... walaupun kitorang x balik kampung kerana tuntutan kerja ...





Monday, August 29, 2011

MacAM - MACam RaGAM

Niat hati aku ari nie nk update blog tapi ntah nape la mood nie tetiba la ilang .... Cuba la korang bayangkan dari pukul 12 pagi tadi aku duk buka & belek2 blog aku nie nak update tapi x ter"update2" gak . Sekarang dah dekat pukul 2 pg baru la mood baik tu datang balik .... hishhhhhh ... buang masa aku tul tau .... Actually xde apa sangat yang nak aku update cuma saje jerk nak bercerita apa yg berlaku 2 3 ari nie .... Ala2 luahan rasa la gitu gamaknya ... hahahahahaha .... Hurmmmmmmmmmmm ..... kalau xde aral lusa kita akan menyambut raya kan ??? macamane persiapan korang ???? setel dah semua ??? mesti korang semua ada yang dah sibuk nak balik kampung kan ??? Walauapapun aku doakan semuanya selamat la yerk .... Aku xde buat persiapan apa pun cuma aku adalah beli barang cikit2 untuk masak hidangan pagi raya tu ... Aku dah beli da segala daging ayam & yang sewaktu dengannya coz takut kang kalau beli last minit ... stok xde pastu yang paling parah kalau kedai semua tutup ............. warrrghhhhhhhhhhhhhhh .... x beraya la jawapnyer .... hihihihi walaupun hakikatnya aku beraya 4 beranak jerk kat taman perumahan aku tu ... huhuhuhu ... Orang lain semua dah balik kampung , kalau ada pun x ramai orang ....



Petang tadi buka aku masak special cikit pasal turutkan permintaan myluv hubby almaklum la kan dah last2 puasa nie ditambah lak bazar semua banyak yg dah x buka .... hihihihi .... Tapi xdela special sangat pun coz cuma masak tomyam campur jerk pun ... Lagipun masak tomyam nie senang jerk main campak2 jerk pastu siap .... yang penting kena cukup garam & pedasnya ( nenek aku yg cakap ) ... walaupun aku nie selalu masuk dapur , dup dap dup dap jugak aku menanti waktu buka pasal takut tomyam campur aku x menjadi tapi Alhamdulillah sukses ... yeeehaaaaaa .... rasanya xde pedas sangat la kira okeyla tu . Bak kata myluv hubby boleh la kalau nak buka kedai makan ... hahahaha ( puji ker perli tu ????? ) Air lak simple jerk coz aku buat sirap laici jerk .... memang terbaek dari ladang la sedap dia .... hihihihi sendiri angkat bakul sendiri angkat ..... (",)


Keje malam aku ada bawak cikit pasal nak buat sahur kan .... Macam x caye jerk ari nie dah last sahur & esok pagi dah nak raya ... Rasa baru semalam jerk start puasa tetiba lak dah nak abis puasa . Aku bawak xdela banyak sangat kira boleh la kalau nak share makan 2 3 orang ... Kalau nak diikut betul2 rasa macam malas jerk nak sahur tapi xpe amik la berkat sahur tu kan ???? Kate bulan penuh berkat kan ???? Bila dah sahur makan tomyam tentu2 la xleh dicampur dengan milo & apa2 yg bersusu so terpaksa la aku minum air masak ... tu pun kena minum yang panas @ suam coz tekak aku nie xleh terima kalau air masak tu sejuk .... Pas jerk siap sahur terus masuk kaunter coz kesian kat Azham , lagipun nanti nak solat lagi pastu nak kena cover kaunter lain lagi ... Harap2 la pagi nie xde perkara remeh temeh berlaku , dah la ramai pagi nie pas balik keje terus balik kampung kan .... Aku rasa aku jerk yang x balik kot ..... Xpela raya bukan sekali tahun depan pun ada raya lagi ....


Semalam aku memang geram dengan myluv hubby tau ... Bukan geram pasal apa pun cuma geram pasal dia bayar zakat last minit ... Tu pun pegi bayar sembunyi2 takut kena marah dengan aku , mana xnya aku dah suruh pegi bayar dari 2 minggu lepas lagi tapi bila aku suh dia asik angguk2 jerk . Nasib baik dia dah pegi bayar kalau tidak mau aku bebelkan dia sampai pagi raya ... Almaklum la kalau nak suh aku membebel nie 3 hari 3 malam pun x abis , tunggu telinga tu menanah dengan tidak ajela .... Isteri kalau x membebel memang x sah ... hahahaha ...


Rasa2 takat nie jerk la yek bebelan aku .... lagipun esok dah raya kan ???? Sempena syawal yang penuh kemuliaan nie , aku ambil kesempatan yang ada kat blog aku nie untuk aku menyusun sepuluh jari memohon beribu kemaafan berjuta keampunan atas segala kesalahan zahir maupun batin almaklumla manusia ini tiada yang sempurna begitu jugak dengan aku .... Mohon maaf zahir & batin .... Wassalam ....






Thursday, August 25, 2011

ANak-anAK mUSliMAh



PUTERI KESAYANGAN NURDAMIA AMANI


nielah pic mia yang paling aku suka coz muka dia cute sangat .... baru pas susu dalam perjalanan nak pegi bazar nilai .... mia ngantuk sangat masa nie coz dari bangun pagi sampai ke petang x tido duk main jerk dengan kak dia ...


mia x pose ... hehehe ... tgh makan kuih apam tapi aku x tau apa ke namanya ...


mommmmm2 ..... tengggggggggggggggggggggggggg ..... tepi2 .... polis peronda muslimah nak lalu nie ...


apa tengok2 nak kena saman ker ????


dah la pakai baju kurung & tudung pastu naik pulak moto ... kan dah terselak nampak peha ... hehehe


PUTERI TERCINTA NURLIYANA BATRISYIA


pose gedik yana disamping ayah terchinta .... bajet cantik le tu ... hahahaha


tengah2 nak naik basikal aku pun snap la pic dia ... sempat gak dia bagi pose yg agak menarik ... bakal model muslimah nie tau


nie lak dah macam pegi sekolah jerk ... comel yana masa nie ... suka sangatttttttttttttttttttttt .....


eh2 ... nape lak nie ???? apa pesen la yana pose macam nie .... tapi xpelah coz dia pun x pernah attend kelas posing memosing nie ... hahahaha


satu lagi pic yana yg aku suka ... cutenyerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr ....


Wednesday, August 24, 2011

FaMILY aKU & cERita RAyA

Salam semua !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! sihat ker semuanya ???? Macam biasalah kan , mesti semua tengah sihat walafiat nak2 masa bulan puasa nie kan .... hehehehe ;p Almaklumlah bulan nie kan bulan yg penuh rahmat & berkat .... Harap2 geng2 semua termasuk aku berlumba2lah amik berkat tu yek coz bulan nie setahun hanya sekali jerk . Kalau kita x rebut peluang yg ada nie maka kita nie memang kategori orang yg paling rugi dalam islam .... Pejam celik pejam celik macam x percaya kan kita puasa dah dekat sebulan & tinggal bape hari jerk nak raya ... Tapi pada aku tahun nie adalah raya yg paling simple bagi aku & family . Mana taknya .... aku dgn myluv hubby langsung x prepare baju raya walaupun sepasang .... percaya x ???? mesti korang x percaya kan ........ Tapi realitinya ia memang betul2 kejadian coz kitorang cuma prepare baju raya anak2 jerk . At least anak2 kitorang gembira dapat baju baru kan ???? Lagipun budak2 kecik manalah tahu pape ... yg penting diorang gembira dapat baju baru ..... hahahahaha .... Macam aku kecik2 dulu la dapat baju raya sepasang pun dah macam apa ... pastu dapat selipar jepun tu dah pakai buat tido tau .... kehkehkeh .... maklum la abah dulu x mampu nak belikan kasut so dapat selipar setahun sekali tu pun dah syukur tau .... Yang x boleh bla tu aku & adik beradik beraya satu kampung pakai selipar jepun dengan begitu bangga sekali ..... hahahaha .... Cuba try test korang belikan anak2 korang raya nie selipar jepun , agak2 apa reaksi diorang ?????? eh2 .... terimbas kisah silam pulak tapi xpela coz tulah kenangan terindah bagi aku masa kecik2 dulu maklum la dulu mak abah orang susah ... huhuhuhu ....


Sempena beberapa hari lagi nak raya nie korang semua dah buat persiapan lum ???? Kalau yg bajet besar tu maka besarlah persiapannya kan & yg bajet kecik tu maka kecik lah persiapannya , yang penting kita kena sentiasa beringat & bersederhana dalam apa jua yg kita lakukan ..... Aku tahun nie kuih pun ngam2 6 jenis coz ada 6 balang kuih ... hahahaha . Tu pun 1 buat sendiri ..... saje jerk try test oven yg dah bertahun x digunakan ( setelah dibebel oleh myluv hubby ) . Balang kuih pun pakai yg 3 tahun sudah punya coz masih elok lagi & dapatlah aku berjimat2 cikit kan ????? Pastu korang tau x , last circle pas balik jerk keje malam tu aku rehat puas2 kat umah coz esoknya ada tugas berat yg perlu aku buat iaitu untuk membasuh segala sarung sofa & langsir ... Bukan takat tu jerk tau coz aku siap kemas bilik tido anak2 aku lagi .... Maklum la sejak dua menjak nie kan aku nie pemalas yg amat sangat ... X cukup kemas bilik anak2 , aku basuh toilet lak ... Haaaaaaa ..... rajin x ?????


Bila citer bab raya nie mesti ramai yg berebut2 nak balik kampung , samalah macam aku pun tapi nak buat macamane kan kalau dah kita nie keje shift ditambah pulak bekerja dengan majoritinya melayu & islam .... so kenalah ikut turn .... hehehehe ... Kalau diikutkan turn aku cuti raya adalah pada tahun 2013 ... huhuhuhuhu lama lagi tu kan ????? Tapi aku x kisah pasal aku tahu yg family aku paham situasi kerja aku & pada yg x paham tu sila lah buat2 paham yek ... Tapi sebenarnya kalau aku nak balik pun tahun nie boleh jugak pasal masa raya tu shift aku rest ke-2 so adalah change nak balik & myluv hubby pun dah izinkan aku balik cuma aku rasa macam terkejar2 jerk .... Cuba korang pikir , katalah balik dari keje malam tu esok paginya aku gerak balik kampung pastu kalau jalan kat highway trafik jem macamane ???? mau x aku sangkut kat jem pastu pukul bape aku nak sampai kat kampung ???? dah le 3 jam perjalanan kalau jalan x jem ..... Pastu katalah sampai kampung petang mesti badan x cukup rehat & penat ditambah pulak dengan aku yg tengah mengandung nie tambah pulak dengan yana & mia lagi .... mau kang raya ke-2 nanti aku kantoi x pegi keje so dari aku amik risiko tu ada baiknya aku beraya jerk kat umah aku ... lagipun kesian myluv hubby coz pagi raya dia kena keje ... hihihihi .... Kekadang lelaki nie mulut jerk kata bagi balik tapi padahal dalam hati hurmmmmm .... xdenya dia bagi .... hahahaha ... Cuma aku kesian kat mak mentua aku coz dia dah buatkan baju raya sorang sepasang untuk anak2 aku . Mula tu memang aku x tau tapi anak buah aku sudah kasi pecah lubang kononnya mak mentua aku nak suprisekan anak2 aku dipagi raya .... Kesian mak mentua aku tapi aku teramat2 menghargainya .... Terima kasih banyak mak ...... huwwwwwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ....... :-(


Oleh kerana aku & family x balik kampung tahun nie secara otomatiknya aku kenalah masak segala hidangan untuk pagi raya walaupun ala kadar jerk . Actually aku dah set dah nak masak apa .... so untuk pagi raya nanti menu kat umah aku samalah macam kat kampung walaupun aku nie xdelah terror sangat dalam bab masak memasak . Yang penting nanti masa raya umah aku akan ada nasi himpit , rendang daging , ayam masak merah dengan sayur lodeh .... tupun masak dalam kuantiti yg cikit jerk pasal masa raya nanti mana ada orang kat area umah aku pasal semua orang dah balik kampung . Cuma menurut myluv hubby mungkin adalah kawan2 dia yg x cuti raya akan datang beraya pas abis waktu keje .... hehehehe ... yang senasib dengan dialah tu kan ???? Pada aku raya kat kampung ke kat mane ke sama jerk cuma kalau kita nie memang ada peluang balik lah coz beraya dengan keluarga nie memang seronok & dapat berkumpul semua sedara mara tapi kalau dah memang x dapat balik kerana ada tugas kerja , kita kena redha coz tu dah periuk nasi kita . Haaaaaa ..... jangan nanti gara2 sibuk sangat nak beraya kerja kemana apa pun x dapat penyudahnya nanti diri sendiri gak yang susah .... WASSALAM SEMUA (",)


Saturday, August 20, 2011

HAnyA sEKali SEkaLa

hehehe ... nie pic mia masa umur masih 1 tahun ... ntah apa la yg ditenung tu kan ???? masa nie mia xdelah bising sangat macam kakak dia ... kira diam jerk .... memang good girl kan ????

haaaaa nie dia ayah & anak kesayangan .... memang susah nk dengar cakap masa nie , kita pulak yg kena ikut cakap dia ... terbalik suda ... banyak2kanlah bersabar yek ...


eleh yana ... ingat comel sangat la tu ... sib baik memang comeml pun ... hehehe ... yg ayah tu senyum control macho tu pehal lak ???? konon ensem le tu ????? uweeeekkkkkksssss ....


mia dah mula buat hal ... tu la padahnya kalau order makan pastu order lambat sampai .... sabar je la yek wahai anak2 pasal ibu pun tengah lapar jugak nie ....


aku yg dah agak boring nie ajak mia posing sekali .... aku tetap setia dgn uniform oren tu ... hahahahaha x sempat nk tukar pasal anak2 memasing dah lapar sekali dgn ayah diorang la ....


hehehehe ... memasing posing dengan wajah yg boring .... apsal la makanan nie lambat sangat sampai ???? balik kang baru tau ....


setelah 15 minit menunggu maka sampai la order kitorang yg pertama iaitu kentang goreng .... bila dah lapar tu kentang pun sedap kan ???? cuba teka tu jari sape ??? tu jari myluv hubby la ..... hehehe .... rasanya dialah orang yg paling lapar antara kitorang anak beranak kot ....


yana disamping air minum kegemaran dia ... x lain x bukan laicikang .... anak & ayah suka minum yg sama so jimat la ... leh kongsi2 .... hehehehe


yg nie aku punya tau ... mee sup campur .... okeyla tapi xdela sedap sangat .... hurmmmmmmmmmmmmmm


nie mesti korang tau kan ???? nie kailan ikan masin myluv hubby yg order .... memang sedap hingga menjilat jari mia ...


tengok la tu myluv hubby punya order macam2 ada almaklum la nak makan nasi kena ada 2 3 jenis lauk .... hehehehe


dia dah x endah aku snap pic dia pasal dah lapar sangat la ... yg penting makan dulu sampai kenyang.....


bila perut dah kenyang , pinggan pun dah disusun kena la jaga anak pasal sekarang turn aku lak nak makan .... termenung jauh nampak ?????