Saturday, June 30, 2012

Wow ... CAntiK !!!

11 AIR PANCUT TERCANTIK DI DUNIA

01. Bellagio Fountains, Las Vegas, Nevada
Oh!Air Pancut Paling Cantik Dari Seluruh Dunia

02. Archibald Fountain, Sydney
Oh!Air Pancut Paling Cantik Dari Seluruh Dunia

03. Fountain of Wealth, Suntec City, Singapore
Oh!Air Pancut Paling Cantik Dari Seluruh Dunia

04. Disney’s Fountain of Nations, Epcot
Oh!Air Pancut Paling Cantik Dari Seluruh Dunia

05. People’s Friendship Fountain, Moscow
Oh!Air Pancut Paling Cantik Dari Seluruh Dunia

06. Peterhof Fountains, St. Petersburg, Russia
Oh!Air Pancut Paling Cantik Dari Seluruh Dunia

07. Merlion Front, Singapore
Oh!Air Pancut Paling Cantik Dari Seluruh Dunia

08. Tap fountain, Santa Galdana, Menorca
Oh!Air Pancut Paling Cantik Dari Seluruh Dunia

09. Trevi Fountain | Rome, Italy
Oh!Air Pancut Paling Cantik Dari Seluruh Dunia

10. Magic Fountain, Montjuic, Barcelona
Oh!Air Pancut Paling Cantik Dari Seluruh Dunia

11. Horace Dodge Fountain, Downtown Detroit, Michigan
Oh!Air Pancut Paling Cantik Dari Seluruh Dunia

JOm bELajAR ...

10 gunung berapi aktif paling berbahaya di dunia

 
Gunung berapi terdapat dalam beberapa bentuk sepanjang masa hidupnya. Gunung berapi yang aktif mungkin berubah menjadi separuh aktif, istirahat, sebelum akhirnya menjadi tidak aktif atau mati. Bagaimanapun gunung berapi mampu istirahat dalam waktu 610 tahun sebelum berubah menjadi aktif kembali. Oleh itu, sukar untuk menentukan keadaan sebenarnya  gunung berapi itu, apakah gunung berapi itu berada dalam keadaan istirahat atau telah mati.
 
Berikut adalah 10 gunung berapi aktif paling berbahaya di dunia :-

1. Gunung Chaitén
 
Terletak di Southern Chile, tepi kaldera mencapai ketinggian 1.122 meter di atas permukaan laut dan berjarak 3 km dengan diameter. Gunung berapi Chaiten mulai meletus pada Mei 2008. Kekuatan letusan itu meningkat secara signifikan menghasilkan aliran piroklastik dan ledakan lava. Pada bulan Februari 2009 runtuhnya kubah parsial disebabkan arus lebih lanjut piroklastik untuk turun dalam lembah sungai.

2. Gunung Mayon
 
 Gunung Mayon terletak di provinsi Albay, di Luzon, di Filipina. Sebahagian dari Cincin Api Pasifik,gunung ini adalah salah satu gunung berapi paling aktif di Filipina dan telah meletus lebih dari 49 kali dalam masa 400 tahun terakhir.

3. Gunung Etna

Merupakan gunung terbesar dari tiga gunung berapi aktif di Itali berdiri pada ketinggian 3.329 meter di atas permukaan laut di pantai timur Sisilia. Salah satu gunung berapi paling aktif di dunia, Gunung Etna adalah dalam keadaan hampir konstan kegiatan. Yang paling terakhir adalah letusan abu pada April 2010.

4. Gunung Nyiragongo

Gunung Nyiragongo terletak di Taman Nasional Virunga di Republik Demokratik Kongo. salah satu gunung berapi yang paling aktif di Afrika, gunung ini selalu menampakkan aktiviti secara signifikan. Sejak 1882, ia telah meletus sedikitnya 34 kali. Salah satu letusan paling dasyat adalah pada tarikh 17 September 2002, ketika itu lava mengalir menuruni lereng Nyiragongo dengan kecepatan hingga 60 mph hingga menutupi sekitar 40% dari kota Goma dan menyebabkan hampir 120,000 orang kehilangan tempat tinggal.

5. Gunung Whakaari / White Island

White Island terletak 28km dari timur Pulau Utara Selandia Baru. Letusan di sini telah menghasilkan aliran lava baik dan ledakan abu. Letusan Mayor di 1981-1983 banyak mengubah langskap dari pulau itu sendiri, dan ada letusan lebih lanjut pada tahun 2000 dan 2001.

6. Gunung St Helens

Gunung St Helens terletak di Skamania County, Washington, Amerika Serikat. Gunung ini menjadi terkenal kerana letusan bencana pada Mei 1980 yang mengakibatkan 57 kematian dan kehancuran harta benda sejauh lebih dari 230 mil persegi. Pada tahun 2008 wap  mula merembes dari patah tulang di atas kubah lava.

7.  Gunung Kilauea

Kilauea merupakan gunung berapi aktif di Kepulauan Hawaii, dan merupakan salah satu dari lima gunung berapi perisai yang bersama-sama membentuk Big Island. Letusan pada Januari 1983 dan terus menghasilkan aliran lava yang perjalanan dari ventilasi ini melalui jaringan tabung yang dibuang ke laut. Letusan ini telah mencakup lebih dari 117 km persegi dan lahar dinginnya membentuk area tanah baru selebar 2 km laut persegi.

8. Soufrière Hills

Soufrière Hills adalah gunung berapi yang memiliki banyak kubah lava yang membentuk puncaknya di pulau Karibia untuk Montserrat. Setelah lama terbengkalai gunung itu menjadi aktif pada tahun 1995 dan terus meletus sejak saat itu. Baru-baru ini, pada 5 Februari 2010 ledakan mendorong aliran piroklastik turun beberapa sisi gunung sekaligus.

9. Gunung Popocatépetl

Popocatépetl adalah gunung berapi yang aktif yang terletak pada ketinggian 5.426 meter dari permukaan laut. Merupakan puncak tertinggi kedua di Mexico dan terletak sekitar 70 km arah tenggara kota Mexico City. Mungkin salah satu gunung berapi paling kejam di Mexico dengan lebih dari 20 letusan besar sejak 1519. Letusan gunung ini sangat dahsyat, kerana boleh mengeluarkan abu vulkanik dalam radius yang cukup jauh. Bahkan sejak Disember 1994 terjadi aktiviti membahayakan pada gunung ini secara terus-menerus, hingga akhirnya sebuah letusan hebat terjadi pada tahun 2000 yang merupakan letusan terbesar sepanjang sejarah gunung Popocatepetl yang pernah diabadikan.

10. Gunung Sakurajima

Sakurajima adalah salah satu gunung berapi paling aktif di Jepun , Gunung ini terletak di Pulau Kyushu Jepun . Awalnya sebuah pulau, setelah aliran lava dari letusan 1914 Sakurajima sekarang terhubung ke Semenanjung Osumi di Jepun. Aktiviti Sakurajima itu menjadi lebih menonjol lagi pada tahun 1955, dan gunung berapi telah meletus hampir terus-menerus sejak itu, dengan 7.300 letusan tercatat dalam 45 tahun terakhir.  Letusan gunung ini adalah salah satu yang paling tinggi di Jepun bahkan di dunia. Salah satu letusan terdahsyat terjadi pada tarikh 10 Mac 2009 dimana gunung ini melemparkan batuan dan komposisi gunung lainnya hingga 2 kilometer jauhnya.

JOm BaLik kaMPuNg

Assalamualaikum semua ... (",)

    Hye korang2 semua , apa kabarnye ??? sihat ??? Mestilah sihat kan , xkan manjang nak sakit jer ... hihihi ... gurau jer nie jangan la simpan dalam ati lak ,  kang nanti jadi barah ... kan ke susah ... huhuhu ... Aku alhamdulillah sihat , anak2 & suami pun sihat . Sebenarnya kan aku nie x tau nk tulis apa coz otak aku nie macam blank kejap ... hahahaha ... Mungkin pasal aku lapar kot maklum la x makan lagi nie . Pagi tadi pun sempat sarapan lempeng cicah kari ayam jerk tau ... Dah lama gak la aku x makan lempeng nie , sesekali makan memang mantap la .. nak2 cicah  dengan kuah kari lak ... perggghhhhh !!! mentua lalu sebelah pun x perasan ... hahahaha .... Actually lempeng tu mentua aku yg buat & kari ayam tu lauk semalam aku yg masak so ada lebih buat la cicah . Kari ayam aku memang terbaekkkk !!!! ( sendiri naik lift sendiri tekan ) hahahahahaha !!!!!
    Actually kan korang , aku nie arini baru je balik dari kampung . Penat x abis lagi dah ke tempat keje maklum la arini masuk keje petang . Mc leh x ??? hehehe ...  Naik kematu gak la punggung nie duduk dalam kete 3 jam ... huhuhu ... Aku kat kampung  xde la lama cuma 4 hari je . Saje balik kampung jenguk orang tua , lgpun da lama x balik jd bulan nie balik la kejap . Lagipun anak2 aku nie da start rindu kat nenek2 diorang ... kononnyer !!! hahahaha ... Nak balik time2 puasa nanti x tau la dapat ke tidak coz nak cuti da susah sekarang nie . Kalau nak cuti gak terpaksa la cari orang ganti maklum la orang manjang je x cukup ... Yg cuti bersalinnya lain , yg bertukar deparmentnya lain ... macam2 la ... So kalau myluv hubby ajak gak balik kampung , dia la yg kena amik cuti ... tapi balik kejap je la dalam 2 ari coz masa tu rest off aku .
   Korang tau x aku tengah frust sangat nie ... Frust sangat !!!!!!!!!!!!!!!!  Kan aritu aku ada story kat korang yang aku balik kampung nie nak berurut . Tempah da tempah da tapi balik2 je kampung mak mentua aku bagitau yang tukang urut tu dah x mengurut lagi coz dia kena jaga suami dia yg  dah uzur . Bila dengar je berita tu terus aku sedey giler maklum la aku memang suka sangat kalau makcik tu urut , best sangat tapi nak buat macamana kan kalau da dia kena jaga suami dia . Masa tu aku memang moody la kejap coz aku memang nak berurut sangat . Puas la myluv hubby & mentua aku cari orang untuk urut aku tapi xde , yg ada spa la ... huhuhuhu  ... So Sekarang nie badan aku still lenguh2 & letih2 lagi . What to do ????? Hurmmmmm .... sabar jela .... 
   Sepanjang kat kampung memang seronok coz aku dapat releasekan otak aku dari segala tension kat umah & kat tempat keje aku . Rasa macam xnak balik klia jer coz bila sampai umah klia je terus otak aku semak serabut dgn berbagai2 masalah .Walaupun hanya 4 hari kat kampung aku memang seronok & enjoy cuma tu la terkilan x dapat berurut ... huhuhu ... Aku kalau balik kampung memang banyak kat umah mentua coz kalau aku balik umah mak aku bukan ada sape pun coz mak aku keje ... petang dekat magrib baru dia balik . So aku datang time malam je la ... hihihi pastu pagi balik ke umah mentua aku . Kat umah mak aku bukan xde orang , ada la isteri adik aku cuma kitorang ni x mesra so kalau duk berdua pun x tau nak borak apa ... Adik ipar aku nie baru bersalin dah sebulan lebih kot dapat baby boy comel sangat . Nama memang curlass kau ... Adam Adrian . Yang aku x tahan tu korang tau berat masa lahir baby nie bape ???? 4.8 KG !!!!!! X tau la macamana sakit masa bersalin tu kan tapi walaupun baby besar , baby selamat dilahirkan secara normal . Kakak aku pun baru bersalin jugak dalam 2 bulan yg lepas , baby boy gak ... namanya Sayyed Adzim . Walaupun kecik tapi terpaksa operate coz kakak aku x boleh nak push ... hahahaha ... Pelik2 ... yg besar bersalin normal yg kecik lak kena operate tapi tu la yg dikatakan kuasa Allah & yg penting dua2 baby selamat dilahirkan . 
   Ok stop talking about baby !!! Aku kan kalau balik kampung nie 1 benda je yg aku x larat iaitu MASAK !!!! Pagi petang malam masak .... Adoiyai penat sey masak je... Aku bukan mengeluh cuma tu la penatttttt !!! Aku xde la kata yg lain tu x memasak coz aku paham  kakak ipar yg duk dengan mak mentua aku nie keje , malam baru sampai umah . Hurmmmmm .... nampak sangat aku nie malas masak kan kat kampung ??? hahahaha ... Ala sekali sekali balik kampung apa salahnya masak untuk diorang kan ??? At least kurang la sikit penat mak mentua aku nak masak ... Mak mentua aku pun da x masak kalau menantu2 dia ada ... kira kalau pagi tu aku x bangun masak , xde sarapan la jawapnya ... hahahahaha ... Kadang aku kalau nak yg mudah pagi tu aku goreng je kentang dgn ayam goreng dalam paket ... abis citer ... kang tengahari nak masak lagi ... huhuhu ... Aku suka masak sebenarnya lagi2 kalau apa yg aku masak tu orang suka makan pastu makan abis tapi tu la kalau asik aku je yg masak pastu orang lain tolong makan je , fed up jugak kan ???? At least gilir2 la kan coz kami kan ada 3 orang campur adik ipar pompuan tu sorang kira 4 la kan ???  Aku x berkira pun ...hihihi ... saje je luah rasa ... hahaha ... Walau apa pun kitorang kamcing coz kan jarang jumpa , bila sekali sekala berkumpul tu memang meriah la ... Riuh kejap la umah mentua aku tu dengan suara menantu2 & cucu2 yg bertambah ramai ...   
   Balik kali nie sempat la menyopping kain kat Jakel untuk buat baju raya . Untuk aku cukup la kain sepasang buat baju kurung pastu untuk anak2 dara aku sorang dua pasang baju kurung pastu untuk baby Danial sepasang baju melayu & untuk myluv hubby beli yg dah siap je coz da xde amik tempahan utk buat baju melayu . Aku tempah buat baju tu dengan jiran sebelah umah aku , kira ok la dia jahit ... sedap pakai ... Dia da cakap da kalau untuk aku & anak2 dia boleh buatkan ... Yang kelakarnya mula2 beria pilih tema colour hijau tapi bila da sampai kedai kitorang terus tukar tema colour biru ... hahahaa ... Masalahnya bukan apa cuma colour hijau yg ada tu semuanya x cantik pada pandangan mata aku ... kuikuikui ... Sekarang nie Jakel tengah sale gila2 , kain2 semua diskaun 70% .... Kalau x silap aku kat semua cawangan Jakel tengah sale . So korang leh la pegi shopping kain kan ??? 
   Ok la ... aku stop sini dulu , sok lusa panjang umur aku sambung bercerita lagi ye ... Bye .... 

- WASSALAM -
  

Sunday, June 24, 2012

PanTAI TeRinDAh Di DuNIa

1. Lanikai Oahu

Bagi Anda yang sedang berhibur ke Amerika syarikat . Pergi la ke daerah pedalaman Hawaii, coz di sana terdapat pantai yg indah bernama Lanikai Oahu. Pantai ini memiliki panorama yang sangat cantik. Selain pasir putih dan kristal air yang jernih, Lanikai Oahu  juga terkenal sebagai area shooting pakaian renang Victoria Secret.

2. Bora Bora, French Polynesia

Bora-bora merupakan kepulauan bekas jajahan Prancis yang terletak di dekat Tahiti. Pantai ini seringkali dijadikan surga bagi para pasangan yang ingin berbulan madu (romantic heaven on earth). Bukan setakat pantai yang menjadi daya tarikan Bora-bora, di sebalik resort pantai juga terdapat panorama cantik sebuah gunung yang bernama Gunung Otemanu.

3. The Maldives

Jika Anda sedang berada di India atau Sri Lanka, sebaiknya berhentilah sejenak ke negara Republik Maldives kerana di sana terdapat sebuah pulau karang yang dikelilingi laut dangkal. Terdapat bungalow mewah The Maldives yang menjadi target utama bagi para pengunjung dunia.

4. Parque Nacional Tayrona, Kolombia

Kolombia memiliki pantai yang ideal, seperti Parque Nacional Tayrona. Di pantai ini Anda akan menemui panorama pantai yang dikelilingi rimbunan pohon seperti sebuah hutan. Belum lagi kejernihan air lautnya yang menunjukkan bahawa pantai ini belum terdedah oleh sebuah limbah.

5. Fernando de Noronha, Brazil

Fernando de Noronha merupakan negara kepulauan Brazil yang berada  berdekatan Samudera Atlantik.  Model dan selebiriti  sering dilihat di resort-resort mewah Noronha untuk berhibur walaupun bagaimanapun kehadiran mereka dirahsiakan .

6. Tenerife, Canary Islands

Tenerife adalah tempat favorite bagi orang-orang British dan Eropah . Mereka berkumpul di pantai pasir hitam vulkanik yang dominant di Pulau Kanari.

7. Seychelles Islands

Seychelles memiliki pantai yang terbaik di Afrika bahkan sangat sesuai untuk aktiviti menyelam (diving) . Artis ternama seperti Paul McCartney adalah orang pertama yang datang ke resort mewah di pulau ini , dan artis lain kebanyakkannya datang hanya sekadar untuk menikmati panorama pantai yg indah .

8. Marquesas Islands

Pulau vulkanik ini dilihat seperti Hiva Oa yang merupakan pulau terbesar kedua di Kepulauan Marquesas, negara Polinesia Perancis. Tak perlu risau untuk  mencari penginapan di pulau hutan tropis ini , kerana kawasan ini sudah dilengkapi dengan bungalo-bungalo mewah . Tarian seperti tarian kuda liar memang popular sebagai tontonan yang penuh eksotis di sebuah pulau yang berjarak 800 mil dari arah timur laut Tahiti .
9. Palm Beach, Aruba
 
Palm Beach adalah sebuah pantai cantik di Oranjestad (Kota Oranye) Aruba yang terletak dekat pantai Venezuela dan juga Laut Karibia . Berbagai hotel dan pusat perbelanjaan sudah lama didirikan di sana sebagai fasiliti umum yang sangat memadai. Tidak seperti kebanyakkam wilayah di Karibia, wilayah bekas koloni Belanda ini memiliki iklim yang kering dan gersang, sehingga dipenuhi dengan tanaman-tanaman lanskap seperti kaktus.

10. Phi Phi Islands, Thailand
 
Pulau ini berada di  Phuket, Thailand yang menawarkan pemandangan yang sangat indah seperti pantai, gua dan air terjun yang tersembunyi di daerah yang terpencil. Walaupun areanya terpencil ,  pantai Phi Phi ini pernah dijadikan lokasi shooting penggambaran filem The Beach.

BuNGa Oh bUNgA

Aku suka sangat dengan bunga , walaupun kecantikkannya kadang seketika & harumnya sekadar sementara namun bunga menpunyai magisnya tersendiri ... Zaman menerima bunga dari sang jejaka sudah berlalu so jangan la berangan yeeee ... At least aku pernah juga menerima bunga ros yg berwarna kuning , biru & merah ... Kenangan itu xkan luput dari ingatan walaupun ntah mana pegi bunga2 itu sekarang ... Nie aku senaraikan 16 BUNGA TERCANTIK DI DUNIA


1. Sakura 
http://hermawayne.blogspot.com
Pada saat mekar, pemandangan yang disajikan akan luar biasa. Warna yang paling indah dari bunga ini adalah putih dan pink. Bahkan pada saat jatuh dan terhampar di tanah, pemandangan yang disajikan oleh bunga ini akan sangat luar biasa.

2. Alang-alang 
http://hermawayne.blogspot.com
Bunga ini tidak hanya memberikan keindahan kelopaknya, tetapi juga daun yang indah dengan pelbagai warna ceria. Bunga Canna ini sempat menjadi bunga terindah di zaman Victoria

3. Colorado Columbine
http://hermawayne.blogspot.com 
Bunga ini tumbuh di dataran tinggi Rocky Mountains, di atas ketinggian 14.000 kaki di atas tanah.Bunga ini akan menyapa anda begitu anda berhasil melewati ketinggian tersebut.

4. Hydragea 
http://hermawayne.blogspot.com
Indah sekali bukan? Bagaikan bola salji di musim gugur. Kumpulan bunga yang berbentuk bintang dengan warna lembut pastel, menunjukkan kepolosan, dan sering muncul di buket pernikahan.

5. Lily lembah 
http://hermawayne.blogspot.com
Bunga ini muncul di musim semi di daerah empat musim. Bunga Lily of the Valley ini merupakan inspirasi dari beberapa legenda, misalnya legenda Nasrani yang mengatakan bahawa air mata Ibu Maria yang jatuh di Salib Yesus berubah menjadi bunga ini. Atau legenda yang mengatakan bahawa bunga ini muncul dari darah St. George yang berperang melawan seekor naga.

6. Calla lily 
http://hermawayne.blogspot.com
Bunga cantik ini mempesona dan elegan, tapi jangan salah, ternyata bunga ini sangat beracun dan dapat membunuh anak kecil atau bahkan sapi jika tertelan.

7. Black eyed susan 
http://hermawayne.blogspot.com
Bunga abadi yang selalu tampil ceria. Bunga yang kontras dengna kelopak kuning dan bahagian tengah yang gelap membuatnya tidak mudah untuk dilewati begitu saja.

8. Pendarahan jantung
http://hermawayne.blogspot.com 
Bunga mungil yang indah seperti berasal dari dunia peri ini adalah bunga yang selalu dipilih untuk menghiasi taman yang teduh dan segar.

9. Lantana 
http://hermawayne.blogspot.com
Bunga yang lembut dengan kelopak merah muda dan kuning, adalah magnet kupu-kupu. Semak bunga ini dapat tumbuh besar dan warna kelopaknya akan berubah sesuai dengan umur tanaman.

10. Blue loceng 
http://hermawayne.blogspot.com
Di musim semi, banyak sekali hutan di Eropah yang tiba-tiba seakan memiliki karpet berwarna ungu, yang tidak lain adalah bunga ini. Blue Bells dianggap melambangkan kesendirian dan penyesalan.

11. Mawar 
http://hermawayne.blogspot.com
Mungkin bunga pertama yang akan dikenal oleh semua orang di dunia. Simbol perasaan romantis dengan warna dan bau yang wangi, memberikan berbagai makna tersendiri bagi tiap warna mawar yang ada.

12. Oriental poppy 
http://hermawayne.blogspot.com
Bunga ini adalah bunga abadi dengan bentuk yang lembut dan warna cerah mempesona. Setelah berkembang di musim semi, kelopaknya mati, tapi begitu hujan musim gugur datang, kelopak bunga ini akan kembali muncul

13. Mussaenda erythrophylla Ashanti Darah
http://hermawayne.blogspot.com
Bunga ini dikenali di kawasan tropika, terutama Afrika Barat sampai ke Asia Tenggara dan China Selatan. Bunga ini tidak hanya indah, tapi juga pasti akan mengundang lebah madu, kupu-kupu bahkan burung kolibri.

14. Begonia 
http://hermawayne.blogspot.com
Bunga ini pertama kali diperkenalkan di Inggeris pada 1777. Dan sekarang menjadi salah satu bunga yang paling terkenal di Amerika. Begonia dikenali bukan hanya kerana bunganya, tetapi juga kerana keindahan daunnya.

15. Soka 
http://hermawayne.blogspot.com
Dikenali juga sebagai Melati India Barat, sering digunakan dalam upacara agama Hindu India dan perubatan tradisional India. Bunga yang merah menyala dengan dasar daun yang hijau memberikan kontras yang indah.

16. Dendrobium 
http://hermawayne.blogspot.com
Dendrobium adalah jenis anggrek tropika. Begitu berbunga, kumpulan bunga yang ada selalu lembut dan terbentuk sempurna, sehingga tampak ajaib bagi penikmatnya.

AkU , uRUt & bErnIAgA ...

Assalamualaikum & salam 1malaysia (",)

   Aduuhhhhhhhhhhhhhhhhh !!!!!!!! penat giler badan aku nie , rasa macam nak patah pun ada gak ... huhuhu ... Sape pandai mengurut ??? Sila angkat tangan tinggi2 .... Ala x nampak pun sape yg pandai mengurut tu ??? Xpe2 xnak urut kita xpe , kita majuk ... huhhhhh ... Ari isnin nie aku  balik kampung , aku da booking da tukang urut tau ... U all jangan jeles la ... hahahaha .... Hurmmmm.... x sabarnya nak kena urut nie ... Almaklum la sekarang nie kerja da semakin bertambah , bukan takat kerja yg da tetap sedia ada tapi ditambah pulak dengan kerja yg saje2 ditambah . Haaaaa .... achaner tu ????? Sebenarnya aku x mengeluh pun cuma sesajer je nak citer kat korang betapa bznya aku ... hahaahaha !!!!!!! Gelak sakan kau  Jah !!! Aku sekarang nie bukan takat bz dengan kerja , anak2 & urusan rumahtangga tapi aku ada la buat bisnes kecil2an . Hurmmmmm .... bisnes ker tu ???? Curlass kau Cik Timah , kau hader ker ???? kuikuikuikui ....Haaaa ... kalau xde tu duk diam2 meh baca cerita aku nie . Xnak baca ???? Xpe !!!! Ada aku kesah ???!!! Hehehehehe .... jangan la marah , kita gurau2 kasar jerk ... uweeekkkkssssss ...

  Ok berbalik pada bisnes yg baru aku sebutkan tadi , aku xde la bisnes yg besar2 cuma ... errmmmm ... tapi ... boleh la buat tambah2 rezeki untuk beli jajan anak2 ... hahahaha :-) Alhamdulillah ... setakat nie berjalan lancar tapi nie baru je bermula ... BARU SANGATTTTT  Cik Kiah oiiiiii !!!  hehehehe ... ;-p Aku actually buat bisnes jual makanan tapi xde la bawak banyak2 . Aku bawak base on orang order & tu pun dari dikalangan kawan2 sama syift dengan aku jer . Selain aku dapat untung cikit2 dapat la jugak aku tolong kawan2 coz korang paham jela kan keje kat epot nie kadang sekali makan je da abis RM10 . Tapi kalau gaji korang ribu riban xpela kan kalau takat RM10 tu celah gigi jerk .  Aku jual ikut time keje syift aku contohnya macam keje ptg aku bawak nasi campur pastu keje pagi aku bawak la macam bee hoon goreng ker , nasi goreng ker dsb & malam lak aku bawak la ikut apa yg diorang nak makan . Setakat nie menu keje malam diorang suka oder bee hoon sup ataupun spageti . Akan datang x tau la pulak diorang nak menu apa pulak ... hehehe ...

  Ramai orang duk tanya , x penat ke masak2 nie ??? iyela dengan nak urus rumah , anak lagi pastu nak keje lagi pastu SUAMI lagi ... Kalau nak diikut2 ,  memang betul teramat la penat tapi sebagai langkah menambah pendapat walaupun nampak macam cikit boleh x korang bagitau apa dia ??? Memang la kalau ditambah gaji aku suami isteri , memang nampak banyak tapi banyak jugak la yg nak dibayarnya . Lagipun aku tengok orang lain tu gaji lagi ribu2 tapi still hard work untuk dapat lebih . Setengahnya pulak tanya , berbaloi ker ??? ada untung ker ???? Haaaa .... kat cini aku bagi la ye jawapannya & harap2 dapat la 100 markah ... hahahaha (",) Kalau nak kira berbaloi @ tidak , jawapan aku berbaloi ... coz aku memang tiap2 ari masak so alang2 da aku masak untuk suami & anak2 apa salahnya aku masak banyak & jual ??? dah alang2 kan ???  Cerita bab untung rugi pulak , apa yg aku boleh cakap memang ada untung tapi kalau boleh jangan la sampai untung kita tu dalam diam2 menganiaya orang coz itu da kira DOSA . X tertanggung dekat akhirat nanti ... huhuhu ... kat dunia memang la x rasa pape tapi tunggu la .... hehehehe ....  sendiri mau ingat la ye ...

  Kau nie pandai ker masak Mak Temah oiiiii ???? Ntah2 masak air pun kantoi .... KAHKAHKAH ( sambil guling2 bawah kaunter )  .... EH2!!!! Tolong cikit ye coz aku nie dah belajar masak dari umur 7 tahun tau & aku masih ingat lagi sampai sekarang resepi pertama yg aku masak iaitu ikan masak asam pedas tapi ikan apa ntah aku x hengat . Almaklum dulu adik beradik ramai , orang susah lak tu  so xde nak manja2 , memasing kena pandai buat keje umah coz mak sibuk keje kat kilang cari duit nak sekolahkan kitorang .... sedey la pulak ... huhuhuhu ( nangis jap kat celah2 pc nie ) ... Nak kata aku terror sangat memasak tu xde la , kang ada lak yg cop aku nie riak masuk bakul angkat sendiri ... tapi setakat nie Alhamdulillah kebolehan yg Allah bagi tu aku x sia2kan . Bak kata nenek kesayangan aku ... memasak nie asal cukup garam , cukup rasa kira ok la tu kira pandai la . Yang penting kita memasak dengan ikhlas , dengan nawaitu yang baik ... hehehehe ... walaupun untuk berniaga ... Aku terus terang cakap ,  kalau suh aku masak lauk pauk ke goreng2 ke sup ker tomyam ker Insya-Allah aku boleh buat tapi aku fail sangat bab2 buat kuih muih mungkin pasal xde tok guru kot even mak aku pun fail buat kuih kecuali nenek aku ... huhuhuhu ...

Ok la u all , aku stop cini dulu ye coz aku nak rehatkan jari jemari aku nie kejap ... dah naik kematu nie haaaa ... maklum la keyboard nie kerasnya ya amat ;-p Mana yg salah silap ada touching2 tu ... maap la ye coz kita nie gurau aje . Kot terasa tu nanti raya kita bermaap2an ye ... 

bubaiiiiiiiii ..... muaahhhhhhhhhhhhh ....

 - wassalam - .

Saturday, June 23, 2012

TiP muRAH rEZeki DaLAm IsLAm part 3

1. Jangan sekali-kali lupa untuk menunaikan ibadah kepada Allah
Walau sibuk macammana sekalipun, pastikan diri kita sentiasa menunaikan perintah2 Allah. Beribadah kepada Allah, maka insyaAllah pasti diri kita akan dimurahkan rezeki dan mendapat keberkatan.
Allah (SWT) tidak sia-siakan pengabdian diri hamba-Nya, seperti firman- Nya dalam hadis qudsi:
“Wahai anak Adam, sempatkanlah untuk menyembah-Ku maka Aku akan membuat hatimu kaya dan menutup kefakiranmu. Jika tidak melakukannya maka Aku akan penuhi tanganmu dengan kesibukan dan Aku tidak menutup kefakiranmu.” (Riwayat Ahmad, Tirmizi, Ibnu Majah dan al-Hakim dari Abu Hurairah r.a.)
2. Memperbanyak istighfar
Istighfar adalah rintihan dan pengakuan dosa seorang hamba di depan Allah (SWT) , yang menjadi sebab Allah (SWT) jatuh kasih dan kasihan pada hamba-Nya lalu Dia berkenan melapangkan jiwa dan kehidupan si hamba.
Sabda Nabi s.a.w.: “Barang siapa memperbanyak istighfar maka Allah (SWT) s.w.t akan menghapuskan segala kedukaannya, menyelesaikan segala masalahnya dan memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka.” (Riwayat Ahmad, Abu Daud, an-Nasa’i, Ibnu Majah dan al-Hakim dari Abdullah bin Abbas r.a.)
3.Tinggalkan perbuatan dosa
Istighfar tidak laku di sisi Allah (SWT) jika masih buat dosa. Dosa bukan saja membuat hati resah malah menutup pintu rezeki. Sabda Nabi s.a.w. :

“… dan seorang lelaki akan diharamkan baginya rezeki kerana dosa yang dibuatnya.” (Riwayat at-Tirmizi)

4.Berzikir dan Sentiasa ingat Allah (SWT)
Banyak ingat Allah (SWT) buatkan hati tenang dan kehidupan terasa lapang. Ini rezeki yang hanya Allah (SWT) beri kepada orang beriman. Firman-Nya:
“(iaitu) orang-orang beriman dan hati mereka menjadi tenteram dengan mengingati Allah (SWT) . Ingatlah, hanya dengan mengingati Allah (SWT) hati menjadi tenteram.” (Ar-Ra’d: 28)
5.Berbakti dan mendoakan ibu bapa
Dalam hadis riwayat Imam Ahmad, Rasulullah s.a.w. berpesan agar siapa yang ingin panjang umur dan ditambahi rezekinya, hendaklah berbakti kepada ibu bapanya dan menyambung tali kekeluargaan. Baginda s.a.w. juga bersabda:
“Siapa berbakti kepada ibu bapanya maka kebahagiaanlah buatnya dan Allah (SWT) akan memanjangkan umurnya.” (Riwayat Abu Ya’ala, at-Tabrani, al-Asybahani dan al-Hakim)
Mendoakan ibu bapa juga menjadi sebab mengalirnya rezeki, berdasarkan sabda Nabi s.a.w. :
“Apabila hamba itu meninggalkan berdoa kepada kedua orang tuanya nescaya terputuslah rezeki (Allah (SWT) ) daripadanya.” (Riwayat al-Hakim dan ad-Dailami)
6.Berbuat baik dan menolong orang yang lemah
Berbuat baik kepada orang yang lemah ini termasuklah menggembirakan dan meraikan orang tua, orang sakit, anak yatim dan fakir miskin, juga isteri dan anak-anak yang masih kecil. Sabda Nabi s.a.w. :
Tidaklah kamu diberi pertolongan dan diberi rezeki melainkan kerana orang-orang lemah di kalangan kamu.” (Riwayat Bukhari)
7.Tunaikan hajat orang lain
Menunaikan hajat orang menjadi sebab Allah (SWT) lapangkan rezeki dalam bentuk tertunainya hajat sendiri, seperti sabda Nabi s.a.w.:
“Siapa yang menunaikan hajat saudaranya maka Allah (SWT) akan menunaikan hajatnya” (Riwayat Muslim)

8.Banyakkan berselawat

Ada hadis yang menganjurkan berselawat jika hajat atau cita-cita tidak tertunai kerana selawat itu dapat menghilangkan kesusahan, kesedihan, dan kesukaran serta meluaskan rezeki dan menyebabkan terlaksananya semua hajat.

9. Buat kebajikan banyak-banyak
Ibnu Abbas berkata:
“Sesungguhnya kebajikan itu memberi cahaya kepada hati, kemurahan rezeki, kekuatan jasad dan disayangi oleh makhluk yang lain. Manakala kejahatan pula boleh menggelapkan rupa, menggelapkan hati, melemahkan tubuh, sempit rezeki dan makhluk lain mengutuknya.”
10.Bangun pagi awal (Jangan tidur sampai tengahari)
Menurut Rasulullah s.a.w., berpagi-pagi (memulakan aktiviti harian sebaik-baik selesai solat Subuh berjemaah) adalah amalan yang membaca keberkatan dan murah rezeki.

11.Menjalin silaturrahim
Nabi s.a.w. bersabda:
“Barang siapa ingin dilapangkan rezekinya dan dilambatkan ajalnya maka hendaklah dia menghubungi sanak-saudaranya.” (Riwayat Bukhari)
12.Selalu berada dalam keadaan berwuduk
Seorang Arab desa menemui Rasulullah s.a.w. dan meminta pedoman mengenai beberapa perkara termasuk mahu dimurahkan rezeki oleh Allah (SWT) . Baginda s.a.w. bersabda:
“Sentiasalah berada dalam keadaan bersih (dari hadas) nescaya Allah (SWT) akan memurahkan rezeki.” (Diriwayatkan daripada Sayidina Khalid al-Walid)
13.Selalu Bersedekah
Sedekah mengundang rahmat Allah (SWT) dan menjadi sebab Allah (SWT) buka pintu rezeki. Nabi s.a.w. bersabda kepada Zubair bin al-Awwam:
“Hai Zubair, ketahuilah bahawa kunci rezeki hamba itu ditentang Arasy, yang dikirim oleh Allah (SWT) Azza Wajalla kepada setiap hamba sekadar nafkahnya. Maka siapa yang membanyakkan pemberian kepada orang lain, nescaya Allah (SWT) membanyakkan baginya. Dan siapa yang menyedikitkan, nescaya Allah (SWT) menyedikitkan baginya.” (Riwayat ad-Daruquthni dari Anas r.a.)

14.Selalu bangun solat malam (tahajud)

Ada keterangan bahawa amalan solat tahajjud memudahkan memperoleh rezeki, menjadi sebab seseorang itu dipercayai dan dihormati orang dan doanya dimakbulkan Allah (SWT)

15.Selalu menunaikan Solat Dhuha
Amalan solat Dhuha yang dibuat waktu orang sedang sibuk dengan urusan dunia (aktiviti harian), juga mempunyai rahsia tersendiri. Firman Allah (SWT) dalam hadis qudsi:
“Wahai anak Adam, jangan sekali-kali engkau malas mengerjakan empat rakaat pada waktu permulaan siang (solat Dhuha), nanti pasti akan Aku cukupkan keperluanmu pada petang harinya.” (Riwayat al-Hakim dan Thabrani)
16.Bersyukur kepada Allah (SWT)
Syukur ertinya mengakui segala pemberian dan nikmat dari Allah (SWT) . Lawannya adalah kufur nikmat. Allah (SWT) berfirman:
“Demi sesungguhnya! Jika kamu bersyukur, nescaya Aku tambahi nikmat-Ku kepadamu, dan demi sesungguhnya jika kamu kufur, sesungguhnya azab-Ku amat keras.” (Ibrahim: 7)
Firman-Nya lagi:
“… dan Kami akan memberi balasan kepada orang-orang yang bersyukur.” (Ali Imran: 145)
17.Mengamalkan zikir dan bacaan ayat Quran tertentu
Zikir dari ayat-ayat al-Quran atau asma’ul husna selain menenangkan, menjenihkan dan melunakkan hati, ia mengandungi fadilat khusus untuk keluasan ilmu, terbukanya pintu hidayah, dimudahkan faham agama, diberi kemanisan iman dan dilapangkan rezeki.

18.Selalu berdoa dan meminta pertolongan daripada Allah
Berdoa menjadikan seorang hamba dekat dengan Allah (SWT) , penuh bergantung dan mengharap pada rahmat dan pemberian dari-Nya. Dalam al-Quran, Allah (SWT) suruh kita meminta kepada-Nya, nescaya Dia akan perkenankan.mohonlah kepada Allah…

19.Berusaha dan berikhtiar sehabis baik
Siapa berusaha, dia akan dapat. Ini sunnatullah. Dalam satu hadis sahih dikatakan bahawa Allah (SWT) berikan dunia kepada orang yang dicintai-Nya dan yang tidak dicintai-Nya, tapi agama hanya Allah (SWT) beri kepada orang yang dicintai-Nya saja. (Riwayat Ahmad, Ibnu Abi Syaibah dan al-Hakim).
Bagi orang beriman, tentulah dia perlu mencari sebab-sebab yang boleh membawa kepada murah rezeki dalam skop yang luas. Misalnya, hendak tenang dibacanya Quran, hendak dapat anak yang baik dididiknya sejak anak dalam rahim lagi, hendak sihat dijaganya pemakanan dan makan yang baik dan halal, hendak dapat jiran yang baik dia sendiri berusaha jadi baik, hendak rezeki berkat dijauhinya yang haram, dan sebagainya.

20.Bertawakal dan meletak sepenuh harapan hanya kepada Allah
Dengan tawakal, seseorang itu akan direzekikan rasa kaya dengan Allah (SWT) . Firman-Nya:
“Barang siapa bertawakal kepada Allah (SWT) , nescaya Allah (SWT) mencukupkan (keperluannya) .” (At-Thalaq: 3)
Nabi s.a.w. bersabda:
“Seandainya kamu bertawakal kepada Allah (SWT) dengan sebenar-benar tawakal, nescaya kamu diberi rezeki seperti burung diberi rezeki, ia pagi hari lapar dan petang hari telah kenyang.” (Riwayat Ahmad, at- Tirmizi, Ibnu Majah, Ibnu Hibban, al-Hakim dari Umar bin al-Khattab r.a.)

credit to kisahwanita.com