Sunday, June 24, 2012

PanTAI TeRinDAh Di DuNIa

1. Lanikai Oahu

Bagi Anda yang sedang berhibur ke Amerika syarikat . Pergi la ke daerah pedalaman Hawaii, coz di sana terdapat pantai yg indah bernama Lanikai Oahu. Pantai ini memiliki panorama yang sangat cantik. Selain pasir putih dan kristal air yang jernih, Lanikai Oahu  juga terkenal sebagai area shooting pakaian renang Victoria Secret.

2. Bora Bora, French Polynesia

Bora-bora merupakan kepulauan bekas jajahan Prancis yang terletak di dekat Tahiti. Pantai ini seringkali dijadikan surga bagi para pasangan yang ingin berbulan madu (romantic heaven on earth). Bukan setakat pantai yang menjadi daya tarikan Bora-bora, di sebalik resort pantai juga terdapat panorama cantik sebuah gunung yang bernama Gunung Otemanu.

3. The Maldives

Jika Anda sedang berada di India atau Sri Lanka, sebaiknya berhentilah sejenak ke negara Republik Maldives kerana di sana terdapat sebuah pulau karang yang dikelilingi laut dangkal. Terdapat bungalow mewah The Maldives yang menjadi target utama bagi para pengunjung dunia.

4. Parque Nacional Tayrona, Kolombia

Kolombia memiliki pantai yang ideal, seperti Parque Nacional Tayrona. Di pantai ini Anda akan menemui panorama pantai yang dikelilingi rimbunan pohon seperti sebuah hutan. Belum lagi kejernihan air lautnya yang menunjukkan bahawa pantai ini belum terdedah oleh sebuah limbah.

5. Fernando de Noronha, Brazil

Fernando de Noronha merupakan negara kepulauan Brazil yang berada  berdekatan Samudera Atlantik.  Model dan selebiriti  sering dilihat di resort-resort mewah Noronha untuk berhibur walaupun bagaimanapun kehadiran mereka dirahsiakan .

6. Tenerife, Canary Islands

Tenerife adalah tempat favorite bagi orang-orang British dan Eropah . Mereka berkumpul di pantai pasir hitam vulkanik yang dominant di Pulau Kanari.

7. Seychelles Islands

Seychelles memiliki pantai yang terbaik di Afrika bahkan sangat sesuai untuk aktiviti menyelam (diving) . Artis ternama seperti Paul McCartney adalah orang pertama yang datang ke resort mewah di pulau ini , dan artis lain kebanyakkannya datang hanya sekadar untuk menikmati panorama pantai yg indah .

8. Marquesas Islands

Pulau vulkanik ini dilihat seperti Hiva Oa yang merupakan pulau terbesar kedua di Kepulauan Marquesas, negara Polinesia Perancis. Tak perlu risau untuk  mencari penginapan di pulau hutan tropis ini , kerana kawasan ini sudah dilengkapi dengan bungalo-bungalo mewah . Tarian seperti tarian kuda liar memang popular sebagai tontonan yang penuh eksotis di sebuah pulau yang berjarak 800 mil dari arah timur laut Tahiti .
9. Palm Beach, Aruba
 
Palm Beach adalah sebuah pantai cantik di Oranjestad (Kota Oranye) Aruba yang terletak dekat pantai Venezuela dan juga Laut Karibia . Berbagai hotel dan pusat perbelanjaan sudah lama didirikan di sana sebagai fasiliti umum yang sangat memadai. Tidak seperti kebanyakkam wilayah di Karibia, wilayah bekas koloni Belanda ini memiliki iklim yang kering dan gersang, sehingga dipenuhi dengan tanaman-tanaman lanskap seperti kaktus.

10. Phi Phi Islands, Thailand
 
Pulau ini berada di  Phuket, Thailand yang menawarkan pemandangan yang sangat indah seperti pantai, gua dan air terjun yang tersembunyi di daerah yang terpencil. Walaupun areanya terpencil ,  pantai Phi Phi ini pernah dijadikan lokasi shooting penggambaran filem The Beach.

No comments:

Post a Comment